Geluid en trillingen tijdens heiproefonderzoek

5 juli 2016

Het heiproefonderzoek gaat niet onopgemerkt voorbij. Bij het inbrengen van de buispalen en bijbehorende damwanden kan de directe omgeving hinder ondervinden van trillingen en geluid. We meten op verschillende punten om te zien hoeveel overlast de omgeving kan ervaren.
kaart

 

Trillingen
Met de bewoners en bedrijven die zich bevinden in een trillingsgevoelig gebied zijn afspraken gemaakt. De bewoners van de binnenstad en Wulpenbek/De Knol krijgen naar verwachting geen last van de trillingen. We hebben voor dit onderzoek de strengste richtlijn voor trillingen aangehouden. Op de kaart hieronder is te zien tot hoever de trillingen voelbaar kunnen zijn.

Geluid
Heien maakt geluid. En geluid draagt een stuk verder dan de trillingen. Op onderstaande afbeeldingen (voor beide locaties één) staan de geluidsniveaus die hoorbaar zijn in de omgeving als er geheid wordt. Met de bewoners en bedrijven die binnen de hoogste geluidszones gevestigd zijn, zijn afspraken gemaakt. Zo worden op verschillende plaatsen geluidsbeperkende maatregelen genomen, is geluidsbescherming uitgedeeld en zijn andere locaties beschikbaar gesteld.

Meetpunten
Op verschillende plaatsen meten we de hoeveelheid geluid en trillingen. Dit doet de aannemer vooraf, want ook het huidige scheepvaartverkeer en werkzaamheden in de omgeving zorgen soms al voor de nodige trillingen en geluid. Ook tijdens de werkzaamheden houdt de aannemer de metingen goed in de gaten. Er komt een extra meetpunt in de binnenstad van Terneuzen.