Dé nieuwe naam voor het tijdelijk doorvaartkanaal

11 oktober 2018

De aanleg van het tijdelijk doorvaartkanaal is in volle gang. Door dit kanaal kunnen binnenvaartschepen ook tijdens de bouw van de Nieuwe Sluis nog langere tijd gebruikmaken van de Middensluis, wat dus minder hinder oplevert. Nou klinkt het tijdelijk doorvaartkanaal niet echt lekker, dus daar moest een nieuwe naam voor komen.
Kapitein Rooiboskanaal

Na een oproep van omgevingsmanager Harm Verbeek bij een item over de start van de werkzaamheden op Omroep Zeeland kwamen er veel suggesties binnen voor een leuke naam voor het tijdelijke kanaal.  Van Kort door de bocht tot 't Geultje van Terneuzen. De projectmedewerkers kozen uiteindelijk voor: de Bypass, het Rooiboskanaal (vernoemd naar Kapitein Rooibos uit een lofzang van de Zeeuws-Vlaamse band de Lamaketta's), het Kanaaltje van Willem (verwijzend naar een geul in de Westerschelde; het Straatje van Willem) én Sluipvaart.

Dé naam!
De vier kanshebbers publiceerden we op onze social mediakanalen. En massaal stemden (bijna) iedereen voor de naam Rooiboskanaal. Volgens de verhalen maakte de Zeeuws-Vlaamse zeeheld Kapitein Rooibos in de 17e eeuw allerlei avonturen mee op de wereldzeeën. Maar ondanks talloze indrukwekkende prestaties heeft hij de geschiedenisboeken nooit gehaald. Bij ons krijgt hij wel de vermelding die hij verdiend. Vanaf nu heet namelijk het tijdelijk doorvaartkanaal: het Kapitein Rooiboskanaal. De naam is twee keer ingezonden. Inzenders Edward Oele en Alexander Brouwer zijn welkom bij de opening van het kanaal in het voorjaar van 2019.