Vervolg werk Schependijk

23 november 2018

Vanaf maandag 26 november 2018 starten we met het afgraven van de onderste lagen vervuilde grond op de Schependijk. Tijdens vooronderzoek is olieverontreiniging in deze lagen gevonden. De werkzaamheden duren tot begin volgend jaar.
Werkzaamheden Schependijk

Droge grond is makkelijker uit te graven en af te voeren, daarom verlagen we de grondwaterstand per werkvak. Deze beperkte grondwaterverlaging heeft geen invloed op de bebouwing in de omgeving. De niet herbruikbare en verontreinigde grond van de Schependijk voeren we af naar een verwerker in Vlaanderen. We verwachten het niet, maar het ontgraven van verontreinigde grond kan gepaard gaan met geuroverlast. We verrichten tijdens de werkzaamheden metingen om dit in de gaten te houden.

Waarom zijn de werkzaamheden aan de Schependijk?
Een deel van de Schependijk blijft bestaan en richten we opnieuw in. Een ander deel ontgraven we en wordt kanaal. De gebouwen en funderingen zijn inmiddels gesloopt. Het afgraven en saneren van de bodem en de aanpassingen aan de kade zijn noodzakelijk om de doorvaart naar de Oostsluis te behouden tijdens en na de bouw van de Nieuwe Sluis. Als de verontreiniging van de Schependijk is verwijderd, slaan we in het eerste half jaar van 2019 een nieuwe damwand als kade. Hierna graven we het overige deel van de Schependijk af.