Verwijderen tijdelijke bouwkuip bodemroosters

6 november 2020

Nu de bodemroosters waterdicht zijn en drijven kan de tijdelijke bouwkuip weggehaald worden. Dat doen we vanaf begin volgende week vanaf een ponton in de sluiskolk. Dit ponton hebben we inmiddels verplaatst vanuit het binnenhoofd naar de sluiskolk. Nu de grindlaag in het binnenhoofd is aangebracht is het ponton daar niet meer nodig. Zo hoeft er geen extra ponton te worden aangevoerd.
Afgedichte bodemroosters
Afgedichte bodemroosters

Waterpeil op gelijke hoogte gebracht
De bodemroosters hebben we gebouwd in een tijdelijke bouwkuip ín de sluiskolk.  Om de damwanden te kunnen verwijderen, hebben we  de waterstand in de tijdelijke bouwkuip en de omliggende delen  op gelijke hoogte gebracht. Daarmee voorkomen we waterverplaatsing tijdens het trekken van de damwandplanken.

Trekken van de damwandpalen
Begin volgende week voeren we  de hijskraan aan en zodra die op het ponton staat, beginnen we met het trekken van de damwand van de tijdelijke bouwkuip. Daarvoor plaatsen we een klem over de damwandplank en hangen een trilblok in de kraan. Door trillen en het trekken aan de damwandplank komt de plank los en kan deze uit de grond worden getrokken. De plank wordt vervolgens op het ponton gelegd. Uiteindelijk worden de damwandplanken aan wal gebracht en afgevoerd naar de leverancier van de planken. Deze kan de damwandplanken weer hergebruiken. De ontmanteling van de tijdelijke bouwkuip is voor het einde van de maand gereed.

Verplaatsing bodemroosters
Nadat de damwandplanken zijn getrokken, verplaatsen we   de bodemroosters naar de oostkant van de sluiskolk. Daar worden ze tijdelijk tegen de kant gelegd. De sluiskolk wordt het komende jaar verder ontgraven, de bodemroosters verplaatsen we dan nog meerdere keren in de kolk voordat we deze op hun definitieve plaats op de bodem van de sluiskolk plaatsen.