Afscheid Middensluis en Kapitein Rooiboskanaal

27 september 2021

Na ruim honderd jaar in dienst te zijn geweest, gaat de Middensluis op 30 september 2021 uit bedrijf. Vanwege de komst van de Nieuwe Sluis moet deze sluis gesloopt worden. Ook het tijdelijke doorvaartkanaal: het Kapitein Rooiboskanaal dat zorgde dat schepen nog tweeëneenhalf jaar gebruik konden maken van de Middensluis is hierdoor overbodig geworden.
Middensluis

Op 1 oktober 2021 start de sloop van de Middensluis in Terneuzen. Aannemer Sassevaart gaat de sluis slopen om ruimte te maken voor de invaart voor de in aanbouw zijnde Nieuwe Sluis en de dienstenhaven. Doordat er geen gebruik meer wordt gemaakt van de Middensluis verliest het tijdelijke omleidingskanaal, het Kapitein Rooiboskanaal, zijn functie. De aannemer maakt voor de sloopwerkzaamheden tijdelijk nog wel gebruik van het Kapitein Rooiboskanaal

 

Afscheid

Donderdag is een laatste doorvaart, die markeert het einde van beide objecten en hun functies. Rijkswaterstaat vaart als afscheid samen met een groot deel van de (oud) medewerkers die de Middensluis hebben bediend voor de laatste keer door de sluis. Aan boord is ook cabaretier Maikel Harte. Hij opende op maandag 6 mei 2019 het Kapitein Rooiboskanaal. Na een prijsvraag in de omgeving is deze naam gekozen voor het tijdelijke doorvaartkanaal. Het is een verwijzing naar de verhalen van een mythisch figuur, veelvuldig bezongen door de Lamaketta’s, de band van Maikel Harte. Het korte kanaal zorgde tijdens de bouw van de Nieuwe Sluis dat schepen tweeëneenhalf jaar lang alsnog gebruik konden maken van de Middensluis.

 

Sloop

De Middensluis bestaat uit 60.000 m³ metselwerk, beton en hout. Daarnaast moeten we bijna 7.000 houten palen verwijderen, vier brugdelen, vier puntdeuren en twee roldeuren. De wanden en de bodem worden ‘nat’ gesloopt. Dat betekent dat er tijdens de sloop nog water in de sluis staat, zodat ook de spuifunctie van overtollig kanaalwater naar de Westerschelde kan blijven plaatsvinden. De brug en deuren aan de zuidkant worden ‘droog’ gedemonteerd en via de weg afgevoerd.  Eind deze week delen we uitgebreide uitleg over de sloopwerkzaamheden. Dus houd onze website in de gaten.

 

Geschiedenis

De Middensluis kent een lange historie. Sinds 1890 werd er al gesproken over uitbreidingsplannen voor een nieuwe sluis bij Terneuzen. Op 1 oktober 1908 was de Zeesluis (zoals hij toen heette) open voor de scheepvaart. Op 15 februari 1910 was de officiële opening door toenmalig koningin Wilhelmina. In de 113 jaar dat de Middensluis in gebruik was, maakten veel schepen er gebruik van. Eind deze week delen we meer informatie over de geschiedenis van de Middensluis.