Start onderwaterbetonvloer sluiskolk

18 november 2021

Morgen starten we met het aanbrengen van de betonvloer in de sluiskolk. Omdat de sluiskolk vol met water staat, doen we dat met onderwaterbeton. Dat is speciaal beton dat geschikt is om onder water uit te harden.
Sluiskolk
sluiskolk

Hele weekend beton storten

De sluiskolk heeft een lengte van 427 meter en is 55 meter breed. Een grote oppervlakte dus waarvoor veel beton nodig is. Om onze betoncentrale niet te overbelasten, voeren we deze betonstorts in twee weekenden uit. Het eerste weekend, vanaf vrijdag 19 november 2021, storten we de vloer aan het begin en aan het einde van de kolk. Vanaf de combiwand die de kolk van de sluishoofden scheidt tot aan de bodemroosters (op de afbeelding hiernaast staan de roosters in het geel). Daarvoor is meer dan 10.000 kuub beton nodig.

Midden

Het middelste gedeelte van de betonvloer, tussen de twee bodemroosters in, brengen we begin december aan, ook in het weekend. Daarvoor gebruiken we meer dan 12.000 kuub beton. De bodemroosters, die in het najaar zijn afgezonken naar de bodem van de sluiskolk, worden onderdeel van de betonvloer.

 

Duikers

Het beton verdelen we via drijvende leidingen vanaf een ponton, die met lieren aan de kade bevestigd is, over de vloer van de kolk. Om ervoor te zorgen dat we het beton gelijkmatig over de bodem van de sluiskolk verdelen, maken we gebruik van duikers. Zij houden de betonaanvoer onder water in de gaten en voeren metingen uit.

24/7

De betonstorts gaan 24 uur per dag door. We voeren het beton vanaf onze eigen betoncentrale op het bouwterrein aan naar de sluiskolk. De betonwagens rijden daarbij af en aan. Mogelijk is in de stilte van de nacht het geluid van de achteruitrijalarmen te horen. Dat is noodzakelijk voor de veiligheid van de medewerkers op het bouwterrein.