Deur Nieuwe Sluis Terneuzen tijdelijk in sluiskolk

30 januari 2023

De planning van de invaaroperatie voor de deuren en bruggen die vorige week startte, is wegens weersomstandigheden gewijzigd. De eerste deur ligt daarom nu tijdelijk in de sluiskolk, in afwachting van beter weer waarbij de deur gekanteld kan worden. De eerste brug ligt inmiddels op de definitieve locatie in het buitenhoofd.
De deur op ponton in de sluiskolk
De eerste deur op ponton in de sluiskolk. © Paremovi

Zaterdag 28 januari zou de eerste deur op ponton vervoerd worden naar de Nieuwe Sluis in Terneuzen. Op zondag 29 januari zou het kantelen en invaren plaatsvinden. Zover is het niet gekomen. De operatie voor die dagen werd uitgesteld wegens de verwachte hoge windsnelheden. Uiteindelijk is op zaterdagavond besloten het eerste deel van de verscheping wel uit te voeren. De deur is op zondag in de sluiskolk in de luwte van de wind gelegd. De deur ligt zo dichtbij de kantellocatie. Het voordeel hiervan is dat we het kantelen en invaren op een dag kunnen plannen. We hebben dus korter ‘goed’ weer nodig.

Weersomstandigheden

Als de weersomstandigheden goed zijn (met name lage windsnelheden), brengen we de deur naar de kantellocatie aan de landtong zuid. Daar kantelen we de deur van een horizontale naar een verticale positie. Vervolgens varen we de deur naar de sluiskolk, waar deze in de deurkas geplaatst wordt. Zoals het er nu naar uitziet, kunnen we deze operatie eind van de week uitvoeren,

Veiligheid

Nieuwe Sluis Terneuzen staat voor veiligheid en neemt geen onnodige risico’s. De weersvoorspellingen nu laten het helaas niet toe een veilige kanteloperatie te garanderen.