Tweede serie ploffen voor oostelijke kolkwand  

18 april 2023

Begin april sloopten we met springstoffen een deel van de oostelijke kolkwand van de Middensluis. Op 25 en 26 april ploffen we het resterende deel van de kolkwand.
De plof van 5 april deed water opspatten
De plof van 5 april deed water opspatten

Ploffen op twee momenten

We verdelen de ploffen over twee momenten: op dinsdag 25 april en woensdag 26 april, steeds tussen 07.00 uur-08.00 uur. Ook nu voeren we op beide dagen gedurende 30 seconden een serie korte ploffen uit. Deze ploffen kunnen voelbaar zijn in de omgeving. Het gevoel van de ploffen is vergelijkbaar met langsrijdend zwaar verkeer. De ploffen zijn mogelijk ook hoorbaar. Beide kunnen als hinderlijk ervaren worden.   
  

Zelfde uitvoeringswijze

We voeren deze plof op dezelfde manier uit als de eerdere plof op 5 en 6 april. Dat betekent dat we minder springstof gebruiken dan tijdens de plof van de westelijke kolkwand in maart 2022. Ook ontladen we de serie springstoffen met een langere interval tussen de ploffen. Op 5 en 6 april werden de ploffen wel gevoeld, maar leverden zij geen problemen op. Ook nu monitoren we de effecten in de omgeving voor, tijdens en na het ploffen.  
 

Opruimen van het puin

De springstoffen moeten ervoor zorgen dat de kolkwand scheurt. We kunnen dan de kolkwand afbreken en opruimen. We halen de brokstukken uit het water met een kraan vanaf een ponton. Die scheppen het puin in beunschepen. Dat kan in de nabije omgeving te horen zijn. 

 

Verkeersmaatregelen

Op 25 en 26 april zetten we tijdens de ploffen de omgeving van de Middensluis af. Binnen een straal van 200 meter rondom de sluis mag op dat moment niemand zijn. In de Oostsluis liggen geen schepen tijdens de ploffen. Het wegverkeer over het sluizencomplex wordt op beide dagen tijdens de ploffen gedurende korte tijd staande gehouden.   Omdat dit in de spits plaatsvindt, adviseren we gemotoriseerd verkeer gebruik te maken van de Sluiskiltunnel en overig verkeer het complex tussen 07.00 en 08.00 uur te mijden. Of houd rekening met minstens 10 minuten oponthoud deze dagen. 

 

Omdat dit in de spits plaatsvindt, adviseren we gemotoriseerd verkeer gebruik te maken van de Sluiskiltunnel en overig verkeer het complex tussen 07.00 en 08.00 uur te mijden. Of houd rekening met minstens 10 minuten oponthoud deze dagen.