Alex Vandemeulebroecke Projectdirecteur Operations Sassevaart

“Als projectdirecteur van aannemer Sassevaart moet ik ervoor zorgen dat alles dagelijks goed draait. Daarvoor heb ik natuurlijk een heel team, waar ik veel mee overleg. Daarnaast overleg ik veel met de opdrachtgever, onze klant. Als de klant ergens niet tevreden over is of er is een probleem met de uitvoering, komt dat uiteindelijk bij mij en moet ik daarvoor met het team een oplossing zoeken.

Toen ik ging werken in de civiele bouw, wilde ik aan drie grote en uitdagende projecten meewerken: een boortunnel, een zinktunnel en een zeesluis. Een boortunnel heb ik gedaan: de Liefkenshoekspoortunnel, een zinktunnel moet nog komen. Maar nu werk ik dus aan een zeesluis. Het is enorm uitdagend werk vanwege de complexe omgeving. We zitten hier vlakbij Terneuzen-centrum, met verkeer dat over de sluizen rijdt en schepen die door de sluizen gaan. Dit is wel het meest complexe wat ik ooit gedaan heb. Ook de Vlaams-Nederlandse Scheldecommissie als klant, maakt het aparter.

Het is een complex werk dat we hier in zeer korte tijd uit de grond stampen, met een deskundig en goed team, dat niet bestond voordat we hier begonnen. Naar de omgeving toe hebben we het goed geregeld. We hadden in 2022 met het ploffen van de Middensluis problemen. Gelukkig zijn de overige ploffen zonder veel beroering verlopen en mogen we trots zijn op het verloop en de werkploeg die zich daarmee bezig houdt.

Aan mijn familie en vrienden laat ik graag zien wat we hier aan het doen zijn. Zo hebben we bodemroosters afgezonken, bouwkuipen gemaakt, deuren en bruggen in China laten bouwen en op hun plaats gezet. Dat zijn allemaal mijlpalen. Elke keer als dat gebeurt zet ik een fotootje in de familie-appgroep of ik stuur een nieuwsbericht of een filmpje door. Ik nodig ook wel eens mensen uit voor een rondje over het werk, want dit zijn zeker geen kunstwerken die zomaar elk jaar gemaakt worden.

De uitdagingen zijn hier voor een groot deel al gedaan. Er komt nog één aan: de grote baggeroperatie van de landtongen. Daar kijk ik naar uit. Daarna is het zorgen dat we de boel netjes opleveren. Maar de grote operaties die we gedaan hebben, zijn voor mij belangrijker. Je weet dat het project een keer klaar is, de ploeg begint al uit te dunnen en dat is altijd spijtig. Het was een leuke periode, maar nu gaan we toch echt naar het laatste jaar toe.”

Toen ik ging werken in de civiele bouw, wilde ik aan drie grote en uitdagende projecten meewerken: een boortunnel, een zinktunnel en een zeesluis. De Nieuwe Sluis is het meest complexe project dat ik ooit gedaan heb.

Alex Vandemeulebroecke