Leen Muller amateurfilmer

Sinds 1967 woon ik in de gemeente Terneuzen. Mijn ouders waren binnenvaartschippers en passeerden regelmatig de sluizen. Daar is mijn interesse voor water en sluizen ontstaan. Vanuit de liefde voor de regio heb ik de afgelopen twintig jaar als amateurfilmer diverse films gemaakt over Zeeuws-Vlaanderen. Wat begon als hobby is uitgegroeid tot het maken van  films die vertoond zijn op Omroep Zeeland en tijdens regionale en nationale filmfestivals. Een film over de Nieuwe Sluis mocht natuurlijk niet ontbreken.

Zo ben ik begonnen met een film over de bouw van de sluis.  Ik heb de ontwikkelingen vanaf de start gevolgd. En inmiddels heb ik al meer dan 150 uur aan ruw materiaal verzameld. Het wordt een uitdaging om hier een informatieve film van ongeveer een uur van te maken en de mooiste beelden te selecteren. Maar het is zo’n schitterend project, dat het zeker de moeite waard is.

Ik breng de hele bouw van het begin tot eind in beeld, inclusief een stukje historie. Hiervoor ga ik vaak op pad om te filmen en leg ik een groot deel van de hoogtepunten vast. Van het laatste schip dat door de Middensluis voer tot de verplaatsing van het oorlogsmonument. Persoonlijk vond ik de aankomst van de deuren en bruggen het meest bijzonder om te filmen. Ik denk dat ik bij elkaar wel twintig uur aan beeldmateriaal van de sluisdeuren heb verzameld.

Ook krijg ik regelmatig dronebeelden toegestuurd van medewerkers van het project. Daar ben ik erg blij mee, want dat zijn indrukwekkende beelden die ik goed kan gebruiken in de film. Daarnaast hebben enkele leden van de Videoclub Zeeuws-Vlaanderen een bijdrage geleverd door af en toe beelden met mij te delen. Het is mooi om op deze manier een tastbare herinnering van de bouw van de Nieuwe Sluis te maken. Niet alleen voor de medewerkers, maar ook voor omwonenden en andere geïnteresseerden.

Mijn doel is om de film in september af te maken, zodat deze richting de opening van de sluis al getoond kan worden. Binnenkort maak ik ook een bijbehorende trailer, om alvast een voorproefje te geven. Ten slotte zal ik de film nog aanvullen met beelden van de dag van de officiële opening. Dan is het verhaal echt compleet. In de toekomst hoop ik zeker nog meer films maken, maar zo’n gigantische klus als deze is echt een unieke ervaring.

Het is mooi om een tastbare herinnering van de bouw van de Nieuwe Sluis te maken.

Leen Muller