Willem de Jonge bewoner binnenstad Terneuzen

“Mijn naam is Willem de Jonge. Ik ben een geboren en getogen Terneuzenaar. Ik ben geboren in de Tholensestraat. Mijn vrouw Corrie komt niet uit Terneuzen, maar wel uit een stad waar ook een grote sluis ligt: IJmuiden. Ik ben nu 71, dus ik heb de Watersnoodramp nog meegemaakt. Het water stond toen 1,5 meter hoog in het lagere deel van Terneuzen. In de jaren ’60 werd gestart met de aanleg van de Oost- en Westsluis. Die heetten toen nog de Binnenvaartsluis en de Zeevaartsluis. De bouwwerkzaamheden zorgden voor veel overlast in Terneuzen. Ik weet nog goed dat de Rooms-Katholieke kerk zoveel schade had, dat hij uiteindelijk afgebroken moest worden. In 1968 was de Westsluis nog in aanbouw. We hadden toen een heel strenge winter. Zo streng dat ik in de lege kolk van de sluis nog geschaatst heb. In de daaropvolgende lente konden we op dezelfde plek gewoon weer zwemmen. Dat deed ik vroeger vaak met vrienden. We sprongen dan het water in. Soms mochten we een stukje mee op de schepen die er voeren. Prachtig vond ik dat!

De Nieuwe Sluis is de derde sluis die ik gebouwd zie worden in Terneuzen. Dat gaat tegenwoordig toch wel anders dan vroeger. Bijvoorbeeld de hele betoncentrale die bij deze sluis op locatie aangelegd was. Maar ook de organisaties heten inmiddels anders. Vroeger was Multraship bijvoorbeeld nog de loodsenwacht. In 1965, ik was toen pas 13 of 14 jaar oud, begon ik als bijrijder op de vrachtwagen. Later werd ik zelf vrachtwagenchauffeur voor Verbrugge. Dat heb ik 40 jaar gedaan. In 2017 ging ik met pensioen. Door een herseninfarct ben ik helaas niet meer zo goed ter been. Maar je zult mij niet gauw horen klagen! Ik zeg altijd: ‘hobbels zijn er om genomen te worden.’ Vrachtwagens vind ik nog steeds geweldig. Ik ben nu truckspotter, dat is mijn hobby. De transportsector is zo mooi! Je kunt mij volgen op facebook, de groep heet Willems Truckspot.

Ik neem dagelijks een kijkje op het sluizencomplex. Dan neem ik altijd mijn camera mee. Meestal pak ik de bus naar het complex, dat is ideaal. Maar ik loop ook veel. In ongeveer anderhalf jaar tijd liep ik meer dan 5000 kilometer! Ik vind het geweldig om de bouw van de Nieuwe Sluis te volgen. Het is een heel mooi project. Het zicht op de sluis verandert iedere keer weer, dat maakt het zo’n prachtig werk!”

"De Nieuwe Sluis is de derde sluis die ik gebouwd zie worden in Terneuzen. Dat gaat tegenwoordig toch wel anders dan vroeger"

Willem de Jonge