Archeologisch erfgoed

6 oktober 2015

Archeologisch onderzoek is belangrijk én wettelijk verplicht. Voor de Nieuwe Sluis Terneuzen wordt uitgebreid archeologisch onderzoek uitgevoerd.
afbeelding

 

De resultaten van de eerste afgeronde archeologische onderzoeken zijn gepubliceerd bij het ontwerptracébesluit en het milieueffectrapport in mei 2015. (Zie documenten onder MER deelrapport inpassing in omgeving). Dit onderzoek bestond voor een groot deel uit de studie van bestaande historische bronnen en eerdere studies. Informatie die te vinden is in archieven en op oude kaarten. De conclusie van het onderzoek was dat tijdens de bouw een groot oppervlak met een archeologisch hoge verwachtingswaarde verdwijnt. Verder onderzoek was dus nodig.

Vervolgonderzoek
In het voorjaar van 2015 zijn voor de bouw van de Nieuwe Sluis veel en ook diepe boringen verricht. Deze boringen waren nodig om de sluis goed te kunnen bouwen (geotechniek, milieu, kabels en leidingen) en leveren ook veel informatie voor archeologen. Op 36 plaatsen is speciaal geboord voor archeologisch onderzoek. De boorstaven van de steekboringen (uitgevoerd met een sonisch boorapparaat) zijn vervoerd naar het laboratorium van Deltares te Utrecht waar ze door verschillende specialisten zijn beschreven, gezeefd op archeologische indicatoren en bemonsterd voor aanvullend onderzoek.

Resultaat
Binnenkort hebben we inzicht - op laagniveau en tijdperiode - waar de archeologisch meest kansrijke locaties zich bevinden. Met de resultaten worden afspraken gemaakt met het bevoegd gezag. Het levert dus naast inzicht in ons archeologisch erfgoed, ook kennis voor het project hoe we in de toekomst het beste met archeologische waarden kunnen omgaan.