Heionderzoek

15 maart 2016

Van half juli tot half augustus 2016 worden op twee plaatsen op het sluizencomplex heionderzoeken gedaan. De reden voor dit onderzoek is om te zien hoe de verschillende grondlagen en materialen zich houden. Ook wordt de hinder voor de omgeving bekeken.
Kanaalzone

 

Waarom dit heionderzoek? Het referentieontwerp van de Nieuwe Sluis gaat uit van een methode waarbij de kolkwanden en de bouwkuip van de sluishoofden met stalen combiwanden worden uitgevoerd. Het is van belang om vooraf te weten of de profielen van deze combiwanden op diepte kunnen worden gebracht in de ondergrond zonder schade aan de profielen én zonder bovenmatige overlast voor de omgeving. De resultaten van dit onderzoek zijn belangrijk om het heien zo goed mogelijk te kunnen uitvoeren tijdens de aanleg van de Nieuwe Sluis.

Twee proeflocaties
De eerste locatie waar geheid gaat worden, is het parkeerterrein naast het gebouw van het Loodswezen (Zeevaartweg 23) en de tweede locatie is op de landtong van Rijkswaterstaat (Zeevaartweg 13). Op deze twee proeflocaties zitten glauconiethoudende zandlagen en Boomse klei in de diepere ondergrond.

Trillingen en geluid
De heiproef biedt ook de mogelijkheid om in de nabije omgeving een aantal metingen uit te voeren om de bijhorende omgevingshinder (trillingen en geluid) tijdens de bouw te kunnen inschatten.

De bedrijven en bewoners van het sluizencomplex zijn tijdens een informatieavond geïnformeerd over het onderzoek.