Kleine archeologische vondst

23 januari 2017

Het aanvullende archeologische onderzoek op het sluizencomplex heeft geen extra aanwijzingen opgeleverd voor menselijke activiteiten. Er zijn drie vuursteensplinters gevonden.
Archeologisch onderzoek

 

In de steentijd zwierven mensen in kleine groepjes door het landschap. Ze hadden geen vaste nederzettingen, maar tijdelijke kampplaatsen. Bij dit aanvullende archeologische onderzoek was de hoop om op een van die kampementen te stuiten. Dit is niet gebeurd, wel zijn scherfjes vuursteen gevonden. Hiervan kunnen er drie in verband gebracht worden met menselijke activiteiten. De rest is niet door mensen vervaardigd en mogelijk verplaatst door de landschapsveranderingen in de loop der jaren.

Grote volumes
Op de landtong en nabij de Middensluis is gezocht naar resten van menselijke activiteit in de oude Scheldeafzettingen op een diepte van vier tot twintig meter onder maaiveld. Dit is gebeurd door 42 keer te boren met een avegaarboor waarbij grote hoeveelheden grond naar boven kwamen. Deze grond werd per laag in bigbags gedaan en ter plaatse gezeefd. Een goede methode om veel grond te onderzoeken. Nadeel van de methode is dat door de grote boor de vondsten verplaatst kunnen zijn in de verschillende grondlagen.

Vuursteen, aardewerk en botten
Naast de vuursteensplinters is relatief veel Romeins en Middeleeuws aardewerk gevonden. Er bestaat kans dat dit in de jaren verspoeld is naar deze locaties. Ook zijn botten gevonden van vissen, vogels en een zeehond en een fossiele haaientand. Naast de archeologische vondsten heeft het onderzoek ook weer bijgedragen aan verdere ouderdomsbepaling van de grondlagen op het sluizencomplex. De zogenoemde geologie van het gebied is goed in beeld.

Prehistorisch
Ter hoogte van de bushalte op het midden van het complex is in een vorig onderzoek een prehistorisch stukje aardewerk gevonden in het dekzand. In totaal zijn hier 54 nieuwe boringen gedaan in de top van het dekzand (onder het veen), dus vier tot acht meter onder maaiveld. Die hebben geen nieuwe vondsten opgeleverd. Dit betekent niet dat er geen oud kampement kan zijn, maar de kans is wel zeer klein.

Alertheid tijdens bouw
Op basis van de resultaten van dit onderzoek is overeengekomen met de archeologische experts om voor de realisatie geen vervolgonderzoek meer te uit te voeren. Wel is alertheid nodig tijdens de aanleg van de Nieuwe Sluis. Wellicht zijn er tijdens de bouw toch nog interessante vondsten.

Bekijk hier het volledige rapport van dit archeologische onderzoek.