Ligplaatsen

15 maart 2016

Na de aanleg van de Nieuwe Sluis blijft het aantal ligplaatsen op het sluizencomplex gelijk aan de huidige situatie. Tijdens de bouwfase zijn tijdelijk minder ligplaatsen beschikbaar. Daarvoor zijn oplossingen bedacht.

Schepen kunnen tijdens de bouw van de Nieuwe Sluis gebruikmaken van ligplaatsen in de omgeving van het sluizencomplex. Voor het tijdelijke tekort zijn afspraken gemaakt met Rijkswaterstaat, Zeeland Seaports en Havenbedrijf Gent over het gebruik van de ligplaatsen van deze partijen. Verder komen nieuwe plekken bij Hansweert beschikbaar. Tot slot worden enkele tijdelijke ligplaatsen voorzien rond het sluizencomplex.

Plannen binnenvaart
Naast het regelen van extra ligplaatsen, maken we tijdens de bouw gebruik van een planningstool voor de binnenvaart. Hierdoor weet de binnenvaart ruim van te voren hoe laat ze geschut gaan worden. Dit voorkomt onnodige opstoppingen bij het sluizencomplex van Terneuzen en een efficiënter gebruik van de beschikbare sluizen. Dit instrument wordt dit jaar met de binnenvaartsector opgezet en zo snel mogelijk geïmplementeerd.