Nieuwe locatie voor radar

9 november 2015

Door de aanleg van de Nieuwe Sluis moet er een andere plek worden gezocht voor de radar die nu op de zuidelijke landtong staat. Op dinsdag 10 november en woensdag 11 november worden hiervoor metingen verricht op de Beneluxweg. Daar is de mogelijke nieuwe locatie van de radar.

De betreffende radar geeft een actueel overzicht van de verkeerssituatie in de zuidelijke voorhaven van het sluizencomplex. Bij de keuze van een locatie is het van belang dat er zo min mogelijk “vreemde” objecten tussen de radar en de te detecteren schepen staan. Om deze reden is gekozen voor een locatie aan de oostzijde van het kanaal. Bij plaatsing aan de westzijde zou het kunnen voorkomen dat binnenvaartschepen niet gedetecteerd worden, als ze zich naast een zeeschip bevinden. Afhankelijk van het resultaat van de metingen wordt de nieuwe locatie definitief vastgesteld.

Wat doet de radar?
Een radar stuurt met een antenne radiogolven weg. Deze radiogolven worden door de aanwezige schepen terug gereflecteerd en door de radarantenne weer opgevangen. Op basis van de tijdsduur tussen het zenden en terug ontvangen van de puls, kan de positie van een schip worden bepaald. Deze informatie wordt door de radar verwerkt en op beeldschermen in de verkeerspost en bij de sluisbediening gepresenteerd.

Voor de meting wordt een mobiele radarinstallatie opgebouwd met een hoogwerker, vergelijkbaar met de foto. Het onderzoek wordt uitgevoerd door RWS-CIV.