Project Nieuwe Sluis Terneuzen kiest ingenieursbureau

16 juli 2013

In het project Planuitwerkingsfase Nieuwe Sluis Terneuzen is een ingenieursbureau gekozen voor de verdere uitwerking van het project. LievenseCSO gaat de komende twee jaar, onder aansturing van de projectgroep, een ontwerp maken voor een nieuwe sluis in Terneuzen en de bijbehorende onderzoeken uitvoeren.

Met onder meer informatiebijeenkomsten, inspraakbijeenkomsten en nieuwsbrieven zal de omgeving nauw betrokken worden en op de hoogte worden gehouden van de laatste ontwikkelingen.

In de planuitwerkingsfase wordt het ministerieel besluit uit maart 2012 voor een grotere sluis verder uitgewerkt. Naast het maken van een passend ontwerp wordt ook de ruimtelijke procedure volgens de Tracéwet doorlopen met een milieueffectrapport en een passende beoordeling.

Nederland en Vlaanderen bereiden samen, onder de vlag van de Vlaams-Nederlandse Scheldecommissie, de bouw van een nieuwe sluis bij Terneuzen voor. Deze sluis verbetert de toegang voor zeeschepen tot de havens van Gent en Terneuzen en zorgt voor een vlotte doortocht van binnenvaartschepen tussen Nederland, België en Frankrijk. Zowel de Zeeuwse als de Vlaamse regio, en daarmee beide investerende landen, kunnen daarmee profiteren van een aanzienlijke economische impuls. De uitwerking van de plannen moet in 2015 gereed zijn, zodat een nieuwe, grote sluis binnen het sluizencomplex in Terneuzen gerealiseerd kan worden. Voordat het zover is, zullen Vlaanderen en Nederland hierover eerst een verdrag sluiten. Daarna kunnen de aanbesteding en de bouw plaatsvinden. Met een nieuwe sluis is de Kanaalzone straks klaar voor de toekomst.

De EU verstrekt in het kader van het TEN-T-programma een subsidie van bijna 4 miljoen euro. Het project werd in het kader van de jaarlijkse TEN-T-oproep voor 2011 geselecteerd voor cofinanciering. Het Kanaal Gent-Terneuzen maakt deel uit van de ‘Binnenwaterweg Seine-Schelde’ (prioritair TEN-T-project 30), die het Franse waterwegennet verbindt met dat van België, Nederland en Duitsland. Het project vindt plaats onder toezicht van het Uitvoerend Agentschap voor het trans-Europees vervoersnetwerk.