Resultaten archeologisch onderzoek

3 december 2015

Na meerdere archeologische onderzoeken is er inzicht waar de archeologisch meest kansrijke locaties zich bevinden op het sluizencomplex waar de Nieuwe Sluis wordt aangelegd.

Het doel van de archeologische onderzoeken is om voor de aanleg van de Nieuwe Sluis zoveel mogelijk te weten te komen over de geschiedenis van het gebied. Het is bekend dat het onderdeel was van een oud stromengebied. Hierdoor betreft het een grillig gebied waar veel grond is weggespoeld.

Vooronderzoek
Voordat er werd geboord, is er een bureauonderzoek uitgevoerd. Dit bestond voor een groot deel uit de studie van bestaande historische bronnen en eerdere studies. Informatie die te vinden is in archieven en op oude kaarten. Vervolgens zijn veel en ook diepe boringen verricht. Deze boringen waren nodig om de sluis straks goed te kunnen bouwen. Ze leverden informatie over geotechniek, milieu, kabels en leidingen en archeologie.

Wat is er gevonden?
De boorstaven van de steekboringen zijn door verschillende specialisten beschreven, gezeefd op archeologische indicatoren en bemonsterd voor aanvullend onderzoek. Naast stukjes (versteend) walvisbot en haaientandjes leverde dit zeefwerk een klein stukje aardewerk op dat afkomstig was uit de top van het dekzand. De grond uit de vroege Middeleeuwen bevatte slootpatronen. Ook zijn er mammoetresten gevonden uit de vroege Steentijd. Naar verwachting zijn er in de laag Holocene veen sporen uit de Romeinse tijd aanwezig en in de laag dekzand kan nog meer materiaal uit de midden Steentijd gevonden worden. Voor het opsporen van (meer) archeologisch materiaal uit de genoemde lagen wordt medio 2016 waarschijnlijk aanvullend archeologisch booronderzoek uitgevoerd. Daarnaast worden de diepere droge graafwerkzaamheden tijdens de aanleg van de Nieuwe Sluis archeologisch begeleid.

Kwaliteitsproef grondlagen
Er worden nu nieuwe boringen gedaan om de kwaliteit van de eerdere ouderdomsbepaling van de grond te controleren. Met een iets andere methodiek wordt er naar de bodemmonsters gekeken.

Lees meer
Meer weten over de archeologische onderzoeken? Alle verschenen rapporten staan onder Downloads & Links / Archeologie.