Tracéwet- en m.e.r.-procedure

28 mei 2015

In de Nederlandse wetgeving ligt vast wat er moet gebeuren voordat er in dit geval een sluis mag worden aangelegd. Hiervoor doorloopt het project de tracéwetprocedure. Daarnaast zijn de effecten op het milieu meegenomen volgens de m.e.r.-procedure.

De Nederlandse tracéwetprocedure is enigszins vergelijkbaar met de Vlaamse procedure voor een ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP). De sluis komt op Nederlands grondgebied, dus wordt de Nederlandse wet gevolgd.

Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD)
Begin 2014 heeft de Notitie Reikwijdte en Detailniveau vier weken ter inzage gelegen. Dit was de eerste stap in de tracéwetprocedure. De notitie beschrijft de opzet en uitvoering van het milieuonderzoek. Naar aanleiding van de ingediende zienswijzen, de adviezen van de betrokken bestuursorganen en de toetsing door de Commissie voor de m.e.r. is de notitie op een aantal punten aangescherpt en zijn klantwensen genoteerd en meegenomen.

Ontwerptracébesluit en milieueffectrapport (OTB/MER)
Het ontwerptracébesluit is de volgende stap in de procedure. Hierin staat een gedetailleerde uitwerking van de door de ministers gekozen voorkeursvariant. In dit plan is de ligging van het tracé beschreven en zijn de gevolgen voor de omgeving aangegeven. Daarnaast staan de maatregelen die moeten worden genomen erin, bijvoorbeeld om geluidshinder tegen te gaan. Ook is er een milieueffectrapport opgesteld, dit is onderdeel van de m.e.r.-procedure. Hierin zijn diverse varianten en de uiteindelijke voorkeursvariant van de Nieuwe Sluis op hun effecten voor het milieu beoordeeld. In een van de bijlage staat ook het landschapsplan. Dit plan laat zien hoe de sluis binnen het bestaande landschap past.

Zienswijze indienen
Iedereen mag gedurende zes weken een zienswijze indienen, oftewel reactie geven op het OTB/MER en de achterliggende documenten. Het indienen van zienswijzen kan via directie Participatie: www.platformparticipatie.nl. De ontvangen zienswijzen worden beantwoord in een nota van antwoord. Deze dient als onderbouwing van het Tracébesluit Nieuwe Sluis Terneuzen.

Tracébesluit (TB)
Nadat de reacties zijn verwerkt neemt de minister van Infrastructuur en Milieu het definitieve tracébesluit. Belanghebbenden die hebben gereageerd op het ontwerptracébesluit kunnen tegen dit besluit in beroep gaan bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. Is het tracébesluit eenmaal onherroepelijk, dan moeten de betrokken provincie en gemeente ervoor zorgen dat de gekozen oplossing in het gebied wordt ingepast. Dit doen zij door het bestemmingsplan aan te passen en bijvoorbeeld de benodigde vergunningen te verlenen. Nadat het tracébesluit is genomen, kan de aanleg beginnen.

Evaluatie na aanleg
Nadat de sluis is gerealiseerd moet het project een evaluatie en opleveringstoets uitvoeren. In de evaluatie wordt beoordeeld of er een juiste inschatting van de gevolgen voor het milieu is gemaakt in de milieueffectrapportage. De opleveringstoets wordt gebruikt om te controleren of aan de wettelijke normen is voldaan.