Eerste betonnen diepwand

29 oktober 2018

We werken aan de eerste betonnen diepwand op het bouwterrein Zeevaartweg met de gloednieuwe betoncentrales. Begin 2019 starten de grote betonwerken aan de Nieuwe Sluis Terneuzen.
eerste diepwand

Grote kranen aan het werk
Een grote kraan heeft de eerste sleuf, die gevuld is met bentoniet (een natuurlijk kleimengsel) tegen instorten, gegraven. In week 45 hijsen we de eerste wapeningskorf van 45 meter diep en 45 ton zwaar in de grond. Daarna storten we beton en zo realiseren we het eerste stuk diepwand. In week 46 hijsen we de tweede wapeningskorf van 25 meter diep en 22 ton zwaar. Tijdens het maken van deze eerste diepwand testen we de betoncentrales en stemmen we ons werkproces af. Als de kraan de korven hijst, is een stuk kade aan de Zeevaartweg niet beschikbaar voor scheepvaart, uit veiligheidsoverwegingen.

Verschillende sluiswanden
De muren van de sluiskolk moeten de kracht van het water in de sluis kunnen weerstaan. Ze moeten dus erg sterk zijn en worden tot diep in de grond gebouwd.  Aannemerscombinatie Sassevaart kiest voor bewezen technieken om de Nieuwe Sluis te bouwen. Zo voorkomen we schade en beperken we hinder. Waar nu land is, kunnen we diepwanden plaatsen. Deze worden gegraven en geven daardoor minder overlast voor de omgeving. Combiwanden komen op de plaatsen waar nu water is. Deze wanden bestaan uit buispalen en damwanden en moeten we heien en trillen.