Volgen deuren en bruggen voor invaaroperatie

20 januari 2023

Hier volgt u de laatste stand van zaken voor de invaaroperatie van de deuren en de bruggen. Let op! Alle tijden zijn ruim genomen en indicatief. Wijzigingen zijn onder voorbehoud van diverse invloeden als bijvoorbeeld weersomstandigheden. Dat betekent dat ook de dagen van de activiteiten kunnen opschuiven.
De deuren en bruggen bij de opslaglocatie in Westdorpe

Woensdag 8 februari
15.45 uur: Het afzinken verloopt bij deur 2 niet volgens plan. We pompen daarom het afzinkponton terug omhoog om een dubbelcheck te doen. Omdat we veilig en gecontroleerd werken, vervolgen we de operatie morgenochtend.
12.30 uur: Het afzinken gaat gecontroleerd.  Nog enige tijd en we kunnen gaan kantelen. 
09.00 uur: We zijn gestart met het afzinken van het ponton voor deur 2. 

Dinsdag 7 februari 
16.40: Inmiddels is de tweede deur aangekomen per ponton en wordt deze aan de meerpalen bevestigd. 
14.00 uur: De deur is ingevaren in de deurkas. Er wordt nog ballast toegevoegd om deze te laten zakken.
12.00 uur: Het werk verloopt voorspoedig. De deur zit bijna in de deurkas. 
07.30 uur: We varen vandaag de eerste deur in de deurkas aan het buitenhoofd in.  De werkzaamheden hiervoor zijn gestart en te zien vanaf het uitkijkpunt.  Het ponton BHV Innovation is onderweg naar de Autrichehaven om de tweede deur te laden.

Maandag 6 februari 
19.30 uur: Het deur is gekanteld en hangt verticaal aan de hijsbok. We varen de deur vanavond nog in de sluiskolk. 
18.00 uur: Het kantelen van de deur is begonnen.
17.30 uur: De deur wordt op dit moment van het ponton afgehaald. 
16.00 uur: We verwachten het opdrijven van de deur rond 17.00 uur. Daarna kan de deur gekanteld worden. 
14.30 uur: Het ponton is aan het zakken.
12.00 uur: Het afzinkproces is nog gaande.  De voorbereidingen duren langer dan verwacht. Het kantelen van de deur verwachten we nu later vanmiddag.
8. 00 uur: We zijn begonnen met het afzinken van het ponton. Het ponton zakt tot bijna bij de bodem. De deur zal dan gaan drijven.  Het afzinken duurt naar verwachting 3 à 4 uur.

Zondag 5 februari
15.30: We zijn begonnen met de operatie van vandaag.  Duwboot Pieter van der Wees begeleidt samen met de Catharina 10 het ponton de sluiskolk uit. Ook de patrouilleboot van Rijkswaterstaat, RWS23, ziet toe op de operatie.
12.00: Vanmiddag wordt begonnen met het verplaatsen van het ponton BHV Innovation met de sluisdeur naar de landtong Zuid. Rond 15.00 uur staat dit vooralsnog gepland. 
Zodra er beweging is, draaien we de webcam met het transport mee. Webcambeelden Nieuwe Sluis Terneuzen | Nieuwe Sluis Terneuzen

Vrijdag 3 februari
16.00 uur: De tweede brug ligt op ponton geladen. Het wacht de komende tijd in de Autrichehaven op vervoer naar de sluis. 
11.00 uur:  De planning van het kantelen en invaren van de eerste deur is uitgesteld: https://nieuwesluisterneuzen.eu/nieuws/2023-02/kanteloperatie-eerste-de…
08.30 uur:  We laden vandaag de tweede brug in de Autrichehaven op  het ponton.  De brug blijft in de haven liggen, in afwachting van transport. 

Donderdag 2 februari
11.30: We hervatten vanaf 3 februari de invaaroperatie van de eerste deur: Hervatten invaren deur Nieuwe Sluis Terneuzen | Nieuwe Sluis Terneuzen

Zondag 29 januari 
11.25 uur: De BHV Innovation met de eerste deur ligt afgemeerd in de sluiskolk. Hij blijft daar in de luwte liggen tot besloten wordt tot kantelen van de deur. 
09.45: De BHV Innovation is net vertrokken, onder begeleiding van een duw- en sleepboten en de RWS23. Ze is onderweg naar de sluiskolk.

Zaterdag 28 januari 
19.30: Morgenochtend zal BHV Innovation geladen met deur toch vertrekken vanuit de  Autrichehaven direct naar de sluiskolk in Terneuzen. Daar blijft het ponton in de luwte van de kolk wachten totdat - later deze week - de weersomstandigheden de afzink- en kanteloperatie toelaat. 
13.00: Helaas blijven de deur en het ponton in de Autrichehaven liggen. Er is veel wind voorspeld. Wij staan voor veiligheid en nemen geen onnodige risico’s. We blijven de voorspellingen volgen om een nieuw moment te vinden volgende week.
11.30:  Speciaal ponton BHV Innovation ligt gereed om de eerste deur opgeladen te krijgen.  Het ponton kun je volgen via de gebruikelijke scheepstrackers als bijvoorbeeld Marine Traffic of Vesseltracker.
8.45 uur: Om ongeveer 9.30 starten we het laden van de eerste deur op het ponton (BHV Innovation) in de Autrichehaven.

Vrijdag 27 januar
15.00: Als de planning goed verloopt brengen we morgen informatie over het laden van de eerste brug. Voor vandaag eindigt het blog. De webcam draaien we weer in originele positie.
13.40:  De brug is op zijn definitieve positie.
12.15: Nog 15 cm tot het compleet afvijzelen is afgerond.
08.50:  Het afvijzelen (laten zakken) is gestart. Dit onderdeel van de operatie is preciesiewerk en gaat met de millimeter tegelijk. De brug moet nog iets minder dan een meter zakken. 
09.00: Volgen van de operatie kan nog steeds via de webcam.

Donderdag 26 januari
15.45 uur: Het draaien van de brug is gestart.
14.45 uur: De brug is opgevijzeld (omhoog gebracht).
10.30 uur: De brug is gearriveerd in de sluiskolk. 
09.45 uur: Het ponton met de brug ligt voor de landtong zuid. We hebben de webcam gedraaid om de invaart in de sluiskolk te kunnen volgen.
08.45 uur:  Het ponton met de brug is vertrokken richting Nieuwe Sluis. Het transport wordt begeleid door patrouillevaartuig RWS60.  We verwachten de brug rond 9.45 uur bij de landtong zuid. Je kunt het transport volgen via https://www.marinetraffic.com/en/ais/home/centerx:3.842/centery:51.267/….

Woensdag 25 januari 
15.00 uur: De brug ligt gereed op ponton. Donderdag vertrekt het gevaarte over het kanaal naar de Nieuwe Sluis, zo de planning er nu uitziet . 
08.00 uur: Vandaag laden we de eerste brug bij de opslaglocatie bij Mammoet in Westdorpe op het ponton.  We doen dat met SPMT's (Self Propelled Modular Transporter).  Dat zijn op afstand bedienbare voertuigen die zware lasten nauwkeurig kunnen vervoeren.  

PLANNING ONDER VOORBEHOUD
woensdag 25 januari        laden brug  1 Autrichehaven
donderdag 26 januari      transport brug naar sluiskolk, opvijzelen en draaien
vrijdag 26 januari               afvijzelen brug
zaterdag 28 januari          laden deur 1
zondag 29 januari             vervoer deur 1 naar tijdelijke locatie in de sluiskolk
vrijdag 3 februari              laden brug 2 Autrichehaven
zondag 5 februari              aanmeren deur 1 bij landtong zuid
maandag 6 februari         kantelen en invaren deur 1 in sluiskolk
dinsdag 7 februari            invaren deur 1 in deurkas  - laden en transport naar landtong zuid van deur 2
woensdag 8 februari       kantelen en invaren deur 2 in sluiskolk
donderdag 9 februari     invaren deur 2 in deurkas

Een brug is 86 meter lang, 17 meter breed en 15 meter hoog. 

Het totale gewicht van een brug is 1251 ton (brugconstructie) + 289,1 ton (contragewicht) = 1539,9 ton

De webcam draaien we mee met het transport op de dagen dat ze in beeld komen van de sluiskolk. Dat betekent dat deze tijdens de invaaroperatie afwijkt van het zicht op de deurkassen van het binnenhoofd.

Volg de invaart via de webcam

Live beelden