Verwijderen meerpalen binnen- en buitenhaven

24 maart 2023

We verwijderen op dit moment de laatste oude meerpalen aan de westzijde van landtong Noord en langtong Zuid. De landtongen én de meerpalen maken plaats voor de invaart van de Nieuwe Sluis.
Locatie meerpalen bij landtong Zuid
Locatie meerpalen bij landtong Zuid

Ontmantelen

Eerst verwijderen we de kop en de houten delen van alle meerpalen. Daarna halen we de palen leeg. Er zit zand en klei in en soms ook objecten. Dat moet er eerst uit voor we de meerpalen helemaal kunnen verwijderen. De grond wordt er uitgezogen met behulp van een pomp die aan de onderkant voorzien is van twee snijkoppen. Deze woelt de klei om waardoor die makkelijker is op te zuigen. Als de palen aan de binnenkant leeg zijn, snijden we de meerpalen af tot circa 2,5 meter onder de voorgeschreven bodemdiepte. Dat doen we met een zogenoemde abrasive cutting tool. Deze ronde machine laten we afdalen in de meerpaal. Onderin de paal zet de machine zich vast tegen de binnenwand van de paal. Een dunne gritstraal, een mengsel van water en zand, draait onder zeer hoge druk langs de binnenwand van de paal. Totdat de paal helemaal is afgesneden. Vervolgens trillen we het afgesneden deel van de meerpaal, zodat deze los komt uit de klei. De meerpalen leggen we op een ponton om te worden afgevoerd. De eerste helft van april zijn alle palen verwijderd.

 

Nieuwe meerpalen

Eerder hebben we al nieuwe meerpalen geplaatst aan de westzijde van de Buitenhaven en aan de kant van het Kanaal Gent-Terneuzen. Die meerpalen zijn inmiddels in gebruik genomen door de scheepvaart. Als de landtongen verwijderd zijn, plaatsen we nog zestien noodsteigerpalen in de binnen- en buitenhaven.

Locatie meerpalen bij landtong Noord
Locatie meerpalen bij landtong Noord