Verwijderen voetgangersbrug

31 maart 2023

Maandag 3 april starten we met het verwijderen van de voetgangersbrug bij de zuidbrug van de Westsluis. De brug is gebouwd in 2020, toen veel werknemers aan het werk gingen in de bouwkuip. De voetgangersbrug zorgde ervoor dat zij veilig konden oversteken van de bouwkeet naar het bouwterrein en andersom.
Voetgangersbrug bij de zuidbrug van de Westsluis
Voetgangersbrug bij de zuidbrug van de Westsluis

Inmiddels is het grootste deel van de betonwerken voor de Nieuwe Sluis klaar. Er wordt daarom nog maar weinig gebruik gemaakt van de brug. Tijd om deze weg te halen.

 Wat gaan we doen? 

Op 3 april starten we met het ontmantelen van de voetgangersbrug. Dat doen we met een grote hijskraan, waarbij we eerst de toegangstrappen demonteren. Vervolgens wordt het brugdek zelf weggehaald en als laatste verwijderen we de torens. De kraan wordt op het wegdek opgesteld. Het wegverkeer wordt die dag omgeleid via de noordbrug van de Westsluis.

 Daarna slopen we de betonnen funderingen van de brug. Dat doen we vanaf het parkeerterrein bij de Verenigde Bootlieden. Zo ondervindt het doorgaande verkeer ook hierbij geen hinder van de werkzaamheden. Het sloopafval wordt in containers verzameld en afgevoerd. In totaal duren de werkzaamheden ongeveer een week. 

 Maximale doorrijhoogte vervalt 

Met het verdwijnen van de voetgangersbrug komt de maximale doorrijhoogte over de zuidbrug van de Westsluis te vervallen. We verwijderen daarom ook de hoogteportalen op de toegangswegen naar de zuidbrug.