Korte verkeersstops testen bruggen Nieuwe Sluis dinsdag 16 januari

12 januari 2024

Het testen van de bruggen is noodzakelijk in alle omstandigheden. Ook in bijvoorbeeld een noodscenario. Daarom zijn beide bruggen op twee momenten op dinsdag 16 januari tegelijk in opstand. Dat betekent dat alle verkeer in die perioden ongeveer een kwartier oponthoud ervaart. Tussen 10.00 en 11.00 uur is de eerste verkeersstop. De tweede verkeersstop vindt plaats tussen 14.00 en 15.00 uur. Gemotoriseerd verkeer wordt met borden omgeleid via de Sluiskiltunnel.
Testen bruggen, hier zichtbaar de zuidbrug
Zuidbrug gaat in opstand

Bijzondere omstandigheden

Bij normaal gebruik zal er altijd slechts één brug bediend worden, zodat het wegverkeer het sluizencomplex kan blijven passeren. Bij bijzondere omstandigheden, bijvoorbeeld een calamiteit, moet het wel mogelijk zijn om beide bruggen gelijktijdig te openen. Dat is dan ook één van de vele testscenario’s die we uitvoeren. Doordat de noordbrug en de zuidbrug van de Nieuwe Sluis dan tegelijk omhoog gaan, is er gedurende ongeveer vijftien minuten geen doorgaand verkeer over het sluizencomplex mogelijk. Dat geldt ook voor fietsers en voetgangers. Verkeer zal worden omgeleid via de Sluiskiltunnel. Verkeersregelaars en tekstborden geven dit aan.

 

Buiten de spits

We voeren de verkeersstops uit buiten de spits. De eerste stop vindt plaats tussen 10.00 en 11.00 uur. De tweede stop voeren we uit tussen 14.00 en 15.00 uur. Na de test wordt één van de twee bruggen neer gelaten zodat het wegverkeer het sluizencomplex weer kan passeren.