Inrichting van de nieuwe dienstenhaven 

8 juli 2024

Vanaf deze maand bouwen we verder aan de inrichting van de dienstenhaven. We beginnen met het aanbrengen van 61 buispalen. Die trillen en heien we in de bodem. Aan deze buispalen worden vervolgens verschillende elementen vastgemaakt.   
Dienstenhaven
Dienstenhaven

Heien  

Een 300 tons kraan met een trilblok op een drijvend ponton trilt de buispalen in de bodem. Spudpalen houden het ponton op de juiste positie. De buispalen zijn maximaal 40 meter lang en hebben een maximaal gewicht van 90 ton. Het naheien van de buispalen kan in de omgeving te horen zijn. Nadat de palen zijn geplaatst, vullen we ze met beton. Het plaatsen van de buispalen duurt ongeveer 4 weken. 

 

Golfschot 

De westzijde van de dienstenhaven krijgt een golfschot. Dit houdt golfslag tegen zodat de schepen in de dienstenhaven rustig liggen. Het golfschot wordt 255 meter lang. We voeren dit over water aan in 8 drijvende delen van ongeveer 200 ton per stuk. We verwachten de aankomst van dit transport in september. Na aankomst bevestigen we het golfschot met een stalen paalraam aan de buispalen 

 

Wachtplaatsen 

Aan de buitenkant van het golfschot komen noodsteigerpalen voor de zeevaart en wachtplaatsen voor de binnenvaart. Deze voorzien we van fenderpanelen (stootkussens). Aan de bovenkant van de constructie komen looproosters, leuningen, bolders en ladders. Tussen het golfschot en de wachtplaatsen komen 22 palen met daarbovenop een horizontale ligger. Deze constructie beschermt het golfschot tegen aanvaringen. 

 

Bescherming tegen aanvaringen 

Aan de zuidkant komt een ‘crash barrier’ die vaartuigen in de dienstenhaven beschermt tegen aanvaringen. De 'crash barrier' is een drijvende constructie van 43 meter lang, gesteund door palen. We plaatsen deze met behulp van een kraanponton. Met een paalraam maken we de constructie vast aan 6 buispalen aan de zuidkant van de dienstenhaven 

 

Drijvende steigers 

Als laatste installeren we drijvende steigers in de dienstenhaven. Deze voeren we over de weg aan. Op de kade worden de delen aan elkaar gekoppeld. Drijvende hijsbokken hijsen de steigers in het water. Daar worden ze door middel van paalramen aan de buispalen bevestigd. Dit laatste onderdeel van de inrichting van de dienstenhaven ronden we in 2025 af.