Aanbrengen golfschotten dienstenhaven

6 september 2024

Het werk aan de nieuwe dienstenhaven vordert gestaag. Binnenkort plaatsen we de golfschotten. Volgende week worden deze vanuit Vlissingen drijvend over het water naar Terneuzen vervoerd.
De dienstenhaven
De dienstenhaven

In de dienstenhaven komen twee golfschotten. Een golfschot van 289,6 meter lang komt achter de noodsteigerpalen. Het andere golfschot komt aan de zuidwest kant van de dienstenhaven en is 38,7 meter lang. De golfschotten dempen de golfslag in de west-buitenhaven zodat vaartuigen in de dienstenhaven rustig liggen.

 

200 ton per stuk

De golfschotten worden in acht delen van ongeveer 200 ton per stuk getransporteerd. In Vlissingen laten we de delen te water. Onder begeleiding van duw- en sleepboten worden de delen vervolgens drijvend via de Westerschelde naar Terneuzen vervoerd. In de dienstenhaven ligt een ponton met daarop een hijskraan klaar. De hijskraan hijst de delen van het golfschot in de juiste positie. Ballast zorgt ervoor dat de delen op de juiste hoogte in het water blijven drijven. De delen zijn voorzien van een paalraam dat aan de buispalen in de dienstenhaven bevestigd wordt. Vervolgens verbinden we de delen aan elkaar tot één golfschot. Als de golfschotten bevestigd zijn, werken we de buispalen af met deksels en voorzien we de golfschotten van looproosters en leuningen. We verwachten de werkzaamheden aan de golfschotten medio oktober af te ronden.

Voor meer informatie over de inrichting van de dienstenhaven zie ook https://nieuwesluisterneuzen.eu/nieuws/2024-07/inrichting-van-de-nieuwe-dienstenhaven