Verplaatsen oorlogsmonument

7 februari 2018

Op 4 mei 2018 vindt de jaarlijkse dodenherdenking nog plaats bij het monument op de huidige locatie op het sluizencomplex. Aannemer Sassevaart verplaatst het monument voor de gevallen verzetsstrijders uit de Tweede Wereldoorlog in juni 2018 naar de tijdelijke locatie aan de Binnenvaartweg.
Monument
Monument voor de gevallen verzetsstrijders tijdens de Tweede Wereldoorlog bij de Middensluis

Het oorlogsmonument nabij de Middensluis in Terneuzen is opgericht op uitdrukkelijke wens van koningin Wilhelmina na een bezoek op 14 maart 1945 aan de plaats waar vijf leden van Rijkswaterstaat werden gefusilleerd. Zij hadden op Dolle Dinsdag (5 september 1944) getracht om de explosieven die de bezetter op de Middensluis had geplaatst, te verwijderen.

 

Tijdelijke locatie

Het monument verhuist in juni naar een tijdelijke plek aan het begin van de parkeerplaats aan de Binnenvaartweg. Net als op de huidige locatie krijgt het monument bestrating aan de voorzijde en een vlaggenmast. Het idee is om de haagbeuk van het voormalige districtskantoor van Rijkswaterstaat aan de Buitenhaven te verplaatsen naar het monument. Op die manier blijft het een mooie afgesloten plek. Tot en met de dodenherdenking in 2022 blijft het monument op deze plek. Daarna verhuist het naar de definitieve locatie.

monument

Definitieve situatie

Als de Nieuwe Sluis gereed is, krijgt het oorlogsmonument een mooie nieuwe plek, ongeveer ter hoogte van de huidige locatie. Hier komt een open ruimte met het monument, de vlaggenmast en ruimte voor een groep mensen. Rondom het monument komen vijf monumentale bomen. Gekozen is voor vijf sterke Zilverlindes die symbool staan voor de gevallen verzetsstrijders. Het gehele gebied ligt hoger dan de weg en heeft dus een mooi uitzicht op het sluizencomplex.