Nieuwe Sluis Terneuzen in Panama

29 mei 2018

Van 7 tot en met 11 mei 2018 was het 34e World Congress van PIANC: The World Association for Waterborne Transport Infrastucture. Het waterbouw- en scheepvaartcongres was deze keer in Panama. Verschillende betrokkenen van de Nieuwe Sluis (en de sluis in IJmuiden) waren aanwezig om kennis en informatie te delen.
Sluis in Panama

De sluiskolk van de Nieuwe Sluis in Terneuzen heeft dezelfde afmetingen als de nieuwe sluizen van het Panama Canal Expansion Project. Bij zo’n groot congres is het dus goed om kennis te delen en op te halen. In totaal waren er meer dan driehonderd presentaties over de laatste ontwikkelingen in de binnenvaart, havens, logistiek, jachthavens, ecotechniek en baggeren. Ruim 650 professionals uit de waterbouw van over de hele wereld waren aanwezig bij het evenement. Vanuit het project Nieuwe Sluis Terneuzen is een presentatie gegeven door Koen Van Doorslaer van aannemerscombinatie Sassevaart. Vanuit de Vlaams Nederlandse Scheldecommissie gaf Wim Kortlever een presentatie over het schaalmodelonderzoek voor de Nieuwe Sluis dat binnenkort in Delft wordt uitgevoerd. Natuurlijk waren meer collega’s aanwezig en is de Nieuwe Sluis op meerdere plekken ter sprake gekomen.

Koen Van Doorslaer: “Het PIANC congres was een mooie gelegenheid om de Nieuwe Sluis Terneuzen voor te stellen en de link met Panama te onderstrepen. We mogen best fier zijn op dit project, waarmee we opnieuw aantonen dat België en Nederland qua sluizenbouw aan de top behoren. Ik heb veel positieve reacties gekregen op mijn presentatie en hiermee onze naamsbekendheid en de interesse voor de sluizenbouw in ieder geval vergroot.”

 

 

Wim Kortlever: “Er waren tijdens het congres verschillende interessante overleggen, presentaties en excursies (naar onder andere de oude en nieuwe sluizen in Panama). Een ideale mogelijkheid om ons kennisnetwerk op sluizengebied weer te vergroten. Het congres was ook een goed weerzien van de collega’s van de ACP (Autoridad del Canal de Panamá) waarmee Rijkswaterstaat al sinds 2008 een kennisuitwisselingsprogramma heeft.”

Benieuwd naar de papers en de presentaties van Nieuwe Sluis Terneuzen? Hieronder zijn ze te bekijken.

Van 7 tot en met 11 mei 2018 was het 34e World Congress van PIANC: The World Association for Waterborne Transport Infrastucture in Panama. Verschillende betrokkenen van de Nieuwe Sluis (en de sluis in IJmuiden) waren aanwezig bij dit waterbouw- en scheepvaartcongres om kennis en informatie te delen. Vanuit het project Nieuwe Sluis Terneuzen is een presentatie gegeven door Koen Van Doorslaer, aannemerscombinatie Sassevaart en Wim Kortlever, Vlaams Nederlandse Scheldecommissie.