Verplaatsen oorlogsmonument

7 juni 2018

Morgen (vrijdag 8 juni) verplaatsen we zorgvuldig het monument voor de gevallen verzetsstrijders uit de Tweede Wereldoorlog naar de tijdelijke locatie aan de Binnenvaartweg. Op het parkeerterrein aan de Binnenvaartweg is een parkeerverbod ingesteld rondom de nieuwe locatie. Het transportbedrijf en de kraan hebben alle ruimte nodig om het monument goed te kunnen plaatsen. Auto's die morgen in de weg staan, worden weggesleept.
Voorbereidingen verplaatsen monument
Het parkeerterrein aan de Binnenvaartweg is in eigendom van de Vlaams Nederlandse Scheldecommissie/project Nieuwe Sluis Terneuzen. Het is bedoeld voor bezoekers en medewerkers van het Portaal van Vlaanderen. Ook wordt het terrein gebruikt door aannemerscombinatie Sassevaart die de Nieuwe Sluis aan het bouwen is. Na de verplaatsing is het parkeerterrein ook voor bezoekers aan het monument. Het is niet gewenst om voor andere doeleinden op dit terrein te parkeren.
 
Verzetsstrijders tijdens de Tweede Wereldoorlog

Het oorlogsmonument nabij de Middensluis in Terneuzen is opgericht op uitdrukkelijke wens van koningin Wilhelmina na een bezoek op 14 maart 1945 aan de plaats waar vijf leden van Rijkswaterstaat werden gefusilleerd. Zij hadden op Dolle Dinsdag (5 september 1944) getracht om de explosieven die de bezetter op de Middensluis had geplaatst, te verwijderen. Elk jaar op 4 mei vindt de dodenherdenking plaats bij het monument.

Tijdelijke locatie monument
Tot en met de jaarlijkse dodenherdenking in 2022 blijft het monument op de Binnenvaartweg. Als de Nieuwe Sluis gereed is, krijgt het oorlogsmonument een mooie nieuwe plek, ongeveer ter hoogte van de huidige locatie. Hier komt een open ruimte met het monument, een vlaggenmast en ruimte voor een groep mensen. Rondom het monument komen vijf monumentale bomen. Gekozen is voor vijf sterke Zilverlindes die symbool staan voor de gevallen verzetsstrijders.