Oefening met hulpdiensten op sluizencomplex

16 november 2018

Op dinsdagmorgen 13 november vond een mooie oefening plaats op de Middensluis in Terneuzen. De oefendoelen waren de samenwerking en communicatie testen tijdens een eventueel ongeval op een van de sluizen. Het is belangrijk om regelmatig te oefenen, zeker met alle partijen die extra op het sluizencomplex aanwezig zijn door de bouw van de Nieuwe Sluis.
Oefening bij Middensluis

Aan deze realistische oefening namen brandweer Terneuzen, Veiligheidsregio Zeeland, een ambulance van ZorgSaam, Rijkswaterstaat Zee & Delta, Nieuwe Sluis Terneuzen, onderhoudsaannemer Heijmans en aannemerscombinatie Sassevaart.

Kennis van sluizen
Het is voor alle partijen belangrijk om het bedienproces en de technische werking van de sluis te kennen. In de loop van de oefening werd de sluis in verband met mogelijke stroming in het water volledig veiliggesteld, omwille van de veiligheid van de duikers. Een belangrijk leerpunt dat wordt meegenomen in de protocollen. Een uitgebreide evaluatie van de oefening volgt nog.

Scenario
Het scenario van de oefening was als volgt: onderhoudsaannemer Heijmans was bezig met onderhoud in de Middensluis. In de sluiskolk lag een werkschip met vier personen aan boord. Door kortsluiting ontstond brand in de machinekamer, waarna een medewerker ingesloten raakte door de brand. Een collega die hem te hulp schoot, raakt daarbij gewond aan zijn heup. Zijn collega belt 112.Medewerkers van aannemerscombinatie Sassevaart waren op dat moment bezig met het plaatsen van meetapparatuur aan de kolkwand. Een van de medewerkers schrok van de paniek bij het werkschip, verloor zijn evenwicht, viel in de sluiskolk en verdween onder water. Door de al aanwezige brandweer werd op dat moment een tweede ploeg duikers opgeroepen om de drenkeling te redden.