Ontgraven sluiskolk

27 oktober 2020

Na de twee sluishoofden zijn we nu bezig met het ontgraven van de sluiskolk. De sluiskolk bestaat deels uit opgespoten zand, wat we dit jaar gaan weggraven. De kranen van het ponton uit het binnenhoofd zijn verplaatst naar de rand van de sluiskolk om vanaf de kant te ontgraven. De grond hergebruiken we op een later moment binnen het project en gaat nu naar een van onze grondopslaglocaties.
Ontgraven sluiskolk

Ontgraving in fases tot eind 2021
Het ontgraven van de sluiskolk duurt ongeveer een half jaar, maar we voeren het in fases uit. Het totale uitgraven duurt tot het najaar van 2021. Dat komt door raakvlakken met diverse werkzaamheden. Zo verwijderen we dit najaar de tijdelijke bouwkuip voor de bouw van de bodemroosters en laten we de bodemroosters drijven. Deze verplaatsen we vervolgens een aantal keer om verder te graven, voordat de roosters op hun definitieve plaats in de bodem van de sluiskolk komen te liggen.

24/7 aan het werk
De huidige graafwerkzaamheden vinden 24 uur per dag, zeven dagen in de week plaats. Dus ook ’s avonds, ‘s nachts en in het weekend. Dit duurt nog enkele weken. Daarbij rijden we af en aan met dumpers die de grond afvoeren. Deze zijn uitgerust met achteruitrijalarmen. Dit is nodig om de veiligheid van de medewerkers op het bouwterrein te waarborgen. Helaas leveren deze op stillere momenten ’s avonds en ’s nachts wel hinder op. Na enkele weken graven, gaan we pas verder met graven in het voorjaar van 2021.