Afwerking afmeerpalen Buitenhaven West

26 november 2020

De afgelopen maanden zijn er in totaal 34 nieuwe afmeerpalen geplaatst in de Buitenhaven West. Na het uitdiepen van de bodem werken we de afmeerpalen de komende tijd af. En we voorzien ze van 'donuts'.
nieuwe paal Buitenhaven West

Een donut is een stalen ring die is voorzien van meerdere lagen flexibele kunststof buis. De ring is 80 cm hoog en wordt door duikers op de bodem om de afmeerpaal heen bevestigd. Vervolgens brengen we bodembescherming aan. De donut zorgt ervoor dat de afmeerpaal vrij staat van de bodembescherming en daardoor nog enige vrijheid heeft om te bewegen, wat nodig is bij het afmeren van schepen. Voor het aanbrengen van de bodembescherming brengen we eerst een doek met wilgentenen op de bodem aan. Die storten we af met stortsteen en vervolgens met beton.

De komende weken is, vanaf de noordkant, de eerste 200 meter van de afmeerpalen aan de beurt. In januari 2021 worden deze vrijgegeven voor de scheepvaart. Daarna slopen we de oude noodsteigerpalen. De afwerking van de overige afmeerpalen voeren we in het voorjaar van 2021 uit.