Leegpompen binnenhoofd

25 november 2020

De betonvloer in het binnenhoofd is een feit. Na de uithardingsperiode is de constructie van het binnenhoofd stevig genoeg om te beginnen met de complexe betonwerken in een droge bouwkuip. Daarvoor moeten we het binnenhoofd wel eerst leeggepompen. Hiermee starten we aanstaande vrijdag. Begin december zijn we daarmee klaar. Dan hebben we ook aan deze kant een bouwkuip van circa 25 meter diep (-22 meter NAP).
binnenhoofd

De dikke betonvloer en bemaling zorgen ervoor dat de opwaartse druk beperkt blijft en de vloer van het binnenhoofd niet kan opbarsten. Het water uit de bouwkuip pompen we terug naar de binnenhaven. Dat gebeurt met twee pompen met elk een capaciteit van ca. 1000 m3 water per uur. In totaal moeten we ongeveer 250.000 m3 water verpompen, dat is vergelijkbaar met de inhoud van zo’n 100 olympische zwembaden.

bezinken

Bezinkstraat

Om het bezinksel, dat op de bodem van de bouwkuip ontstaat, eruit te filteren voeren we de laatste meter water op een lagere snelheid en via een speciale bezinkstraat af. De bezinkstraat bestaat uit vijf containers. De containers vullen we met stro. Vervolgens pompen we het water van bovenaf in de containers, het gefilterde water stroomt er via een afvoer aan de onderkant van de container weer uit. Het leegpompen is te volgen via onze webcam.

Webcam

Live beelden