Het uitzicht vanaf een torenkraan

18 maart 2021

De periodieke dronebeelden zijn altijd leuk om te bekijken, want wat zie je vanuit de lucht goed de voortgang van het werk. Stel je eens voor dat dat elke dag je uitzicht is! De kraanmachinisten van onze torenkranen hebben dat.
Uitzicht vanaf torenkraan

Om elke bouwkuip staan vijf torenkranen. Daarnaast gebruiken we bij de bouw van de Nieuwe Sluis ook regelmatig telescoopkranen. Die staan er ook bij. Vanaf een afstandje is het hele kranenspel een indrukwekkend gezicht. Nergens in Zeeland zie je zoveel kranen bij elkaar. Goede afstemming tussen al die kranen is natuurlijk belangrijk.

Kranen

Niet botsen

De kranen staan binnen elkaars draaibereik opgesteld. Om te voorkomen dat de kranen of de kabels elkaar kunnen raken, zijn de nodige veiligheidsmaatregelen getroffen. Bart van Hove, kraanmachinist legt uit: “De kraanmachinisten hebben onderling contact met elkaar. Ook zijn alle kranen voorzien van een anti-botssysteem. Naderen kranen elkaar binnen een bepaalde straal, dan remmen de kranen automatisch af tot de grens van zes meter afstand is bereikt.” De torenkranen blijven dus altijd minimaal zes meter afstand van elkaar houden. Elke kraan bij de Nieuwe Sluis heeft een andere hijshoogte. Deze varieert van 23,5 meter tot 48,5 meter. Sommige kranen kunnen ook rijden, waardoor hun bereik groter is.

Rigger

Rigger

Elke kraan is daarnaast uitgerust met apparatuur waarop zichtbaar is hoeveel bewegingsvrijheid de kraan nog heeft. Een camera waarmee je kunt inzoomen op de bouwplaats. En een portofoon om met de rigger te communiceren. “De rigger in de bouwkuip is mijn rechterhand”, geeft Bart aan. “Het zijn gecertificeerde collega’s die mij aanwijzingen geven over het verplaatsen van de last. De rigger controleert ook of alle ladingen goed vast zitten, attendeert collega’s dat de last gaat verplaatsen en beheert ook al het materiaal dat erbij nodig is. Samen maken we de puzzel compleet en zorgen we dat het hijsen en verplaatsen veilig verloopt.”

 

Kraan van Bart van Hove

Veiligheid voorop

Bij de bouw van de Nieuwe Sluis staat veiligheid voorop. Naast de periodieke inspecties en controles van elke kraan, checken alle kraanmachinisten voordat ze elke dag starten hun eigen kraan. Alle kraanmachinisten beschikken natuurlijk over de juiste papieren en weten waarmee ze bezig zijn. Bart: “Er zijn heel veel regels om continu rekening mee te houden. Zo mag de lading niet over mensen heen gaan en heeft elke lading dubbele hijsbanden. Mocht er één losschieten, dan kan de ander de lading nog houden. De hele dag ben ik aan het opletten dat mijn lading efficiënt, maar vooral veilig van A naar B komt.”