Zoutdrempel tegen verzilting

29 juni 2021

Het zoete kanaalwater en het zoute Westerscheldewater moeten zoveel mogelijk gescheiden blijven. Dit vanwege de natuur, landbouw en industrie. Om verzilting van het kanaal Gent-Terneuzen te voorkomen, bouwen we in de Nieuwe Sluis onder andere een zoutdrempel.
Binnenhoofd
Doorsnede sluishoofd

In beide sluishoofden komt een drempel, waarop de rail van de sluisdeuren ligt. Tegen de drempel van het binnenhoofd (aan de kant van het kanaal) bevindt zich een verhoging om te voorkomen dat een onnodige hoeveelheid zout water van de Westerschelde het kanaal op stroomt. Zout water is zwaarder dan zoet water en zakt daardoor naar beneden. Tegen de drempel blijft een gedeelte van het zoute water ‘hangen’ en dit stroomt daardoor niet het kanaal op. Met een volgende schutting (van het kanaal naar de Westerschelde) kan dit zoute water dan weer terugstromen richting Westerschelde. Als er toch zout water het kanaal op stroomt, dan stroomt een deel in de zogenaamde zoutvang van de Westsluis, dat is een verdiept deel in het kanaal net ten zuiden van de Westsluis. Onder de Westsluis bevindt zich ook een spuikanaal waarmee het zoute water naar buiten, naar de Westerschelde kan worden gespoeld. Daarnaast is het belangrijk om bij de Nieuwe Sluis het openen van de deuren en de schuiven zo goed mogelijk te regelen om zo min mogelijk zoutoverlast op het kanaal te krijgen.

Schematische weergave van Nieuwe Sluis en zoutdrempel
Schematische weergave van Nieuwe Sluis en zoutdrempel
Westsluis

Schutten

Het waterniveau op de Westerschelde wisselt door eb en vloed. Het kanaalpeil heeft een min of meer vast niveau, rond NAP +2,13 meter. Dit peil is onder andere afhankelijk van weersinvloeden en de hoeveelheid water die via het kanaal wordt afgevoerd. Het water in de sluiskolk wisselt steeds tussen Westerscheldepeil en kanaalpeil afhankelijk van de richting waarin de schepen worden geschut. Aan de kant van de Westerschelde komt de bodem voor de sluis op ongeveer NAP -16,5 meter te liggen en de kanaalbodem komt (in de toekomst na kanaalaanpassingen) op NAP -14,12 meter te liggen. De stap tussen beide niveaus wordt gemaakt via de Nieuwe Sluis. Momenteel ligt de kanaalbodem op NAP -11,6 meter. De verwachting is dat de zoutdrempel in combinatie met de zoutvang achter de Westsluis het zout in voldoende mate tegenhoudt.