Afzinken eerste bodemrooster

16 september 2021

Al geruime tijd drijven er twee betonnen bodemroosters in de sluiskolk. In de tussentijd hebben we gewerkt aan het uitdiepen van de sluiskolk, waarbij de bodemroosters meermaals verplaatst zijn om ruimte te creëren voor het baggerwerk. Inmiddels zijn de graafwerkzaamheden afgerond en is het diepste punt van de kolk bereikt. Op twee plaatsen is een grindbed op de bodem aangebracht, dat dient als fundering van de bodemroosters. Eind deze week kunnen we het eerste bodemrooster afzinken richting de definitieve positie op de bodem van de sluiskolk.
Bodemroosters drijvend in sluiskolk

Het bodemrooster aan de noordkant van de sluiskolk, dus aan de kant van het buitenhoofd, zinken we als eerste af, het zuidelijke bodemrooster volgt een aantal weken later.

Openingen in bodemrooster

Nivelleren

De bodemroosters zijn betonnen bakken van 57 meter bij 17 meter. Ze vormen straks een belangrijk onderdeel in het omhoog en omlaag brengen van het waterniveau in de sluiskolk, het zogenaamde nivelleren. De bodemroosters zorgen dat het water vanaf de onderzijde de kolk in- en uitstroomt. Ze zijn beiden verbonden met het nivelleerkanaal, dat parallel aan de sluis loopt.

 

Tijdelijke voorzieningen

Voor het afzinken zijn de 688 ronde openingen in het dak van het bodemrooster voorzien van afdichtingsplaten, zodat er geen water in kan komen voordat deze op zijn plaats ligt. Dit is van groot belang, want als er water instroomt is deze uit balans en minder goed te plaatsen. Op het dak van het eerste rooster hebben we stalen ballastblokken, bolders, drie meettorens en vier hijspunten bevestigd. Met de meettorens bepalen we de juiste positie. Aan de binnenzijde bevindt zich een pomp, om in geval van kleine lekkages het water weg te kunnen pompen.

Bodemrooster

Huzarenstukje

Speciaal voor dit huzarenstukje zijn twee pontons met elk twee lieren opgebouwd, uitgevoerd in een zogenaamde catamaranconstructie. De pontons plaatsen we aan beide zijden van het bodemrooster. De hydraulische afzinklieren bevestigen we aan de hijspunten op het dak van het bodemrooster. Voordat het afzinken kan starten, leggen we het rooster dwars in de kolk op de juiste plaats. Met behulp van de ballast laten we het rooster (met een volume van circa 5000 kuub) hangend in de lieren gecontroleerd naar zijn definitieve plaats zakken. We zorgen ervoor dat het bodemrooster net iets zwaarder is dan het water, zodat de lieren relatief weinig gewicht hoeven te laten zakken. Wanneer het op de juiste plek ligt, opent een duiker een afsluiter (een soort kraan) op het rooster, zodat er water instroomt en het op de bodem blijft liggen. Tenslotte worden de tijdelijke voorzieningen verwijderd door duikers.

Bodemrooster met gaten

Scheiden sluiskolk en nivelleerkanaal

Vijf grote rechthoekige openingen aan de westkant van het bodemrooster sluiten we aan op het nivelleerkanaal. Nadat we het bodemrooster geplaatst hebben, starten we met de constructie van de combiwand aan de westkant van de sluiskolk. Die loopt deels over het bodemrooster en vormt de afscheiding tussen de sluiskolk waar de schepen in komen te liggen en het nivelleerkanaal dat zorgt voor het omhoog of omlaag brengen van het waterniveau in de kolk, afhankelijk van het waterpeil aan de kant van de sluis waar het schip eruit moet varen.

Binnenkant bodemrooster

Plaatsen combiwand en onderwaterbeton

We beginnen met het aanbrengen van de combiwand vanaf de noordkant (Westerschelde-kant) tot net voorbij het eerste afgezonken bodemrooster. Dan brengen we in dat deel van het nivelleerkanaal het eerste deel onderwaterbetonvloer aan. Dit herhalen we vervolgens vanaf de zuidkant tot net voorbij het andere afgezonken rooster. Vervolgens volgt het middelste deel en dan is de combiwand compleet en zijn het nivelleerkanaal en de sluiskolk definitief gescheiden.

 

Heiwerk combiwand

We trillen bij de hele wand eerst de buispalen de grond in, gevolgd door de damwanden. Dat doen we met een hei-installatie vanaf een ponton in de sluiskolk. Als de combiwand staat, trillen we het geheel nog eens na tot de definitieve diepte. De heiwerkzaamheden vinden plaats tijdens reguliere werktijden en zijn mogelijk in de nabije omgeving te horen. De werkzaamheden zijn eind dit jaar gereed.

 

De werkzaamheden zijn helaas vanaf de uitkijktoren en op de webcam niet te zien. Als het werk is afgerond delen we beelden.