Eerste rooster op de bodem

29 september 2021

Het bodemrooster aan de noordkant van de sluiskolk, dus aan de kant van het buitenhoofd, is als eerste afgezonken medio september 2021. Het zuidelijke bodemrooster gaat volgende week naar de bodem.
Bodemrooster klaar om afgezonken te worden.
Voorbereidingen plaatsen bodemrooster

Voorbereidingen

De bodemroosters lagen al enige tijd drijvend in de sluiskolk. Voor het afzinken van het eerste rooster was het dak helemaal voorzien van afdichtingsplaten, zodat er geen water in kon komen. Dit is van groot belang, want als er water instroomt, is deze uit balans en minder goed te plaatsen. Speciaal voor het afzinken zijn twee pontons met elk twee lieren opgebouwd, uitgevoerd in een zogenaamde catamaranconstructie. De pontons plaatsten we een dag van tevoren aan beide zijden van het bodemrooster. De hydraulische afzinklieren bevestigden we aan de hijspunten op het dak van het bodemrooster. En het rooster legden we dwars in de kolk boven water op de juiste plaats.

Afzinken bodemroosters

Afzinken

Op de dag van het afzinken, was het erg mistig. Met behulp van ballastblokken lieten we het rooster (met een volume van circa 5000 kuub) hangend in de lieren gecontroleerd naar zijn definitieve plaats zakken. We zorgden ervoor dat het bodemrooster net iets zwaarder werd dan het water, zodat de lieren relatief weinig gewicht hoefden te laten zakken. Het rooster moest naar de bodem van de sluiskolk op een grindbed. Toen het rooster op de juiste plek lag, opende een duiker een afsluiter (een soort kraan) op het rooster, Hierdoor stroomde het rooster vol water en bleef het op de bodem liggen.