Hoogste punt bij buitenhoofd

24 november 2021

Ruim een jaar geleden bereikten we het diepste punt bij het buitenhoofd. Daarna zijn we begonnen met de betonwerken in de bouwkuip. Inmiddels hebben we het hoogste punt bereikt! Eén wand van de deursponning is helemaal op hoogte.
Deursponning
buitenhoofd in 2020

Van diepste punt de hoogte in

Het buitenhoofd (het deel van de sluis waar de deuren en brug komen aan de kant van de Westerschelde) heeft eind september 2020 zijn diepste punt bereikt. De bodem van dit sluishoofd ligt op -22 meter NAP. Nu ruim een jaar verder met volop betonwerken zijn de eerste wanden op de goede hoogte. En over nog een jaar? Dan staat de bouwkuip vol water, dus geniet van deze beelden.

deursponning

Wand deursponning op hoogte

De deursponningswand is inmiddels op hoogte en dat is zo'n acht meter boven NAP. De deursponning is het gedeelte van het buitenhoofd waar de sluisdeuren tegenaan komen in gesloten stand en daardoor de kolk afsluiten. Deze betonnen wand is 24,5 meter hoog, meer dan 53 meter lang en 4 meter dik.

deurkassen

Wanden deurkassen bijna op hoogte

Aan elke kant van de Nieuwe Sluis komen twee deuren. Die deuren schuiven in de deurkassen. De deurkassen bergen dus de roldeuren als ze open staan en dienen ook als onderhoudsdok. De wanden van de deurkassen naderen het hoogste punt en dat is 24,5 meter hoog. Ze steken daardoor ongeveer 5 meter boven de bouwkuip uit. Eind dit jaar bereikt de eerste wand van de deurkas dit hoogste punt.

buitenhoofd

Opbouw wanden

We werken de komende tijd nog volop verder aan alle wanden in het buitenhoofd. Hoe we wanden storten? Onze ijzervlechters moeten eerst nauwkeurig de ontworpen hoeveelheid wapening aanbrengen. Vervolgens plaatsen we een bekisting van hout, staal of een combinatie. Dit vormt de mal waarin we het beton gieten. De bekisting biedt het verhardende beton steun totdat het voldoende eigen sterkte heeft. Dan verwijderen we de bekisting en zetten het in voor een hoger deel van de betonnen wand.