Intocht dienstensteiger

24 november 2021

Zie ginds komt… niet Sinterklaas met zijn stoomboot, maar deze week komt de dienstensteiger voor de nieuwe dienstenhaven aan. De drijvende steiger is maar liefst 101,5 meter lang en 12 meter breed. Daarom varen we hem via de Westerschelde naar Terneuzen. Dat doen we met behulp van twee sleepboten. Een aantal onderdelen van de dienstensteiger, de vijf paalramen en de vingersteiger, vervoeren we mee bovenop de steiger. Deze bevestigen we vervolgens aan het drijvende gevaarte.
Dienstensteiger
Fotografie Arie Mastenbroek
dienstensteiger

De drijvende steiger krijgt aan de lange zijde vijf paalramen. Deze zorgen ervoor dat de drijvende steiger met de wisselende getijden in de Buitenhaven mee kan bewegen aan de vijf geleidepalen. Het installeren van de paalramen voeren we in Terneuzen uit met behulp van een autokraan vanaf de kade. Vanwege de getijdewerking doen we dat in de Binnenhaven. De dienstensteiger schutten we daarom eerst door de sluis naar de binnenhaven. Op de werklocatie hijst de autokraan de paalramen op hun plaats, vervolgens zetten we ze vast aan de steiger. Als de paalramen zijn geïnstalleerd, schutten we de dienstensteiger weer naar de Buitenhaven, waar we de drijvende steiger op zijn definitieve plaats in de nieuwe dienstenhaven aanmeren en bevestigen.

Dienstensteiger

Duikwerkzaamheden

Aan de buitenkant van de dienstensteiger komt een kleinere steiger, de zogenoemde vingersteiger. Deze steiger is voor kleinere vaartuigen die zo haaks op de gewone steiger kunnen aanmeren. De vingersteiger bevestigen we met bouten aan de dienstensteiger. Een deel van de boutverbindingen bevindt zich onder water. Daarom voeren duikers deze werkzaamheden uit.

Dienstenbrug

We installeren ook de dienstenbrug. Deze voeren we gelijktijdig liggend op de dienstensteiger aan. De dienstenbrug zorgt voor de verbinding tussen de kade en de dienstensteiger.

 

Dienstenhaven

In een later stadium brengen we in de dienstenhaven nog een afmeersteiger, loopsteigers, loopbruggen, nog een vingersteiger en een golfschot aan. Het golfschot komt er om de golven van de Westerschelde tegen te houden en te zorgen dat de deining in de dienstenhaven beperkt blijft. De steigers zijn voor de vaartuigen van de nautische dienstverleners, zoals Multraship, Boluda, Koninklijke Marechaussee en Rijkswaterstaat. Ook komt er een dienstengebouw.

dienstensteiger onderweg
Foto: Arie Mastenbroek