Verlengen primaire waterkering

15 november 2021

Met de komst van de Nieuwe Sluis en de sloop van de Middensluis moeten we de primaire waterkering verleggen. De primaire waterkering beschermt ons tegen water van de zee. We hebben al een deel van de waterkering aangelegd naast de Middensluis. Deze week starten we met de realisatie van het vervolg van de combiwand voor deze keerconstructie.
Locatie bestaande en nieuwe primaire waterkering
Locatie primaire waterkering

Combiwand

Ter hoogte van de (voormalige) zuidbrug van de Middensluis brengen we het ontbrekende stuk combiwand (buispalen en damplanken) van circa 40 meter lang aan. Deze sluit aan bij de reeds eerder aangelegde combiwand (op bovenstaande foto in het midden te zien). Vanaf het land trillen we vijftien buispalen en vijftien damwandplanken de grond in. De buispalen die daar al geruime tijd in verticale opslag staan, halen we van hun (tijdelijke) plaats en verwerken we in de combiwand.

Over water

Vervolgens trekken we de combiwand nog 82 meter door in het water. Dat doen we met 31 buispalen en wandplanken van 32 meter lang. Die trillen we vanaf een ponton in de bodem, tot -26 meter NAP. De heiwerkzaamheden voeren we uit tijdens reguliere werktijden en zijn voor het einde van dit jaar afgerond. Het heien kan in de nabije omgeving te horen zijn.

Afwerking combiwand

Als de combiwand volledig staat, verwijderen we de grond uit de buispalen met een bolknijper, die precies in de buispaal past. Daarna vullen we de palen deels met beton en voorzien we de combiwand van groutankers. De combiwand werken we af met een betonnen rand (ook wel kesp genoemd). Medio 2022 is de combiwand helemaal gereed.

Verlengen primaire waterkering
Vanuit de lucht is de primaire waterkering goed te zien

In onderstaande video beginnen ze naast de nieuwe buitenmuur, oftewel het eerste deel van de primaire waterkering naast de Middensluis.