Betonwerken kolkwanden sluiskolk

6 januari 2022

Medio januari 2022 starten we met de betonnen afwerking van beide kolkwanden in de sluiskolk. Aan de westkant hebben we een combiwand geplaatst, die samen met de achterliggende diepwand het nivelleerkanaal vormt.
Plaatsen combiwand
Plaatsing combiwand in sluiskolk - eind september 2021

De combiwand lag eerst nog lange tijd onder water. Voordat we starten met de werkzaamheden hebben we het waterpeil in de sluiskolk laten zakken. Door middel van het bemalingssysteem houden we de grondwaterstanden in de omgeving op peil. Dit monitoren we continu door strategisch aangebrachte peilbuizen.

Kolkwand westzijde

Combiwand westzijde

We voorzien de combiwand aan de westzijde deels van prefab betonschorten, tot aan de bodem van de sluiskolk. Dit zijn kant en klare betondelen. Daarbovenop brengen we ter plaatse beton aan, dus met behulp van bekisting storten we ter plaatse beton en laten het uitharden, tot +7,50 meter NAP.

 

Nivelleerkanaal

De combiwand aan de westzijde van de sluiskolk scheidt de sluiskolk van het nivelleerkanaal, ook wel omloopriool genoemd. Bovenop de prefab (kant en klare) betonschorten plaatsen we een prefab afdekplaat. Deze vormt het dak van het nivelleerkanaal. Bovenop de ter plaatse aangebrachte betonwand komt weer een afdekplaat van beton, die vormt de bovenkant van de kolk- en kadewand.

 

Op de animatie is de kolkwand aan de westzijde te zien met het nivelleerkanaal

kolkwand oostzijde

Combiwand oostzijde

Ook de combiwand aan de oostzijde van de sluiskolk werken we verder af met een betonnen wand. De wand voorzien we van uitsparingen voor onder andere haalkommen en ladders. In totaal worden de betonnen wanden ongeveer twaalf meter hoog. Deze betonwerken ronden we in de zomer af.

 

Op de animatie staat de kolkwand aan de oostzijde

Wanden in de sluiskolk
Links de oostelijke kolkwand. Rechts het nivelleerkanaal en de westelijke kolkwand