Duikwerken Frontmuren

21 maart 2023

De Frontmuren van de Nieuwe Sluis staan op hun plek. Momenteel werken we aan de afwerking van deze combiwanden. Dat doen we deels vanaf het water met duikers. De werkzaamheden duren tot de zomer.
Duikers tijdens werkzaamheden
Duikers aan het werk tijdens werkzaamheden aan de kolk

Hoogwaterveiligheid

De Frontmuren zijn onderdeel van de primaire waterkering, die zorgt voor de hoogwaterveiligheid. Aan de kant van Kanaal Gent-Terneuzen zijn de duikwerkzaamheden aan de Frontmuren afgerond en werken we verder vanaf de kant aan de afwerking van de wanden. Aan de Westerschelde zijde van de Nieuwe Sluis werken we aan twee Frontmuren. De laatste 120 meter van frontmuur Noordoost en aan Frontmuur Noordwest, die in totaal 150 meter lang is. De Frontmuren krijgen aan de zijkant en de bovenkant een mooie betonnen afwerking. Voordat we de betonnen afwerking kunnen aanbrengen maken we de wanden schoon. We verwijderen aangroei en halen grond  -die tegen de damwand is aangespoeld- weg tot het gewenste niveau. 
 

Speldenkussen

Daarna brengen we stiftdeuvels aan op de combiwanden. Dat zijn stalen pennen die aan de combiwand worden bevestigd. In totaal komen er bijna 16.000 stiftdeuvels op de noordelijke Frontmuren. Dat ziet er dus uit als een soort speldenkussen. Aan deze pennen bevestigen we de prefab betonnen wanden. Die komen tot -4,7 meter NAP. Een groot deel van de werkzaamheden wordt door duikers uitgevoerd. De bovenkant van de combiwanden werken we ook af met een betonnen rand (kesp). Dat beton storten we op locatie met behulp van bekisting. Als de betonnen afwerking klaar is, brengen we drenkelingenladders en leuningen aan. We ronden de werken aan de Frontmuren in de zomer af. 

Klik op de kleine afbeeldingen hieronder voor een grotere kaart