Sloopwerken Middensluis

11 april 2023

Nu een deel van de oostelijke kolkwand geploft is, kunnen we deze verder afbreken. Dat doen we met kranen vanaf een ponton. Deze werken gaan 24 uur per dag door. We starten hiermee op dinsdag 11 april.
Een half afgebroken sluisdeur in het buitenhoofd Middensluis
Een half afgebroken sluisdeur in het buitenhoofd Middensluis

Dat doen we dag en nacht van maandag 06.00 uur tot zaterdag 18.00 uur. Pontons met grote kranen scheppen de brokstukken op. Omdat het tijdelijke doorvaartkanaal is gedempt – hier rijdt inmiddels verkeer overheen – voeren we het puin af via de Buitenhaven-West. Het puin brengen we ten noordoosten van het buitenhoofd van de Middensluis aan land. Daar wordt het puin gesorteerd en in kleinere stukken verdeeld. Daarna vervoeren we het puin over de weg naar de Neuzenpolder, waar het puin verder wordt verkleind met een breekinstallatie. Dit duurt enkele maanden.

 

Wat wordt er nog meer gesloopt?

De Middensluis bestond uit ongeveer 60.000 kuub metselwerk, beton en hout. Daarnaast had de oude sluis vier brugdelen, vier puntdeuren en twee roldeuren. Inmiddels zijn het binnenhoofd - met de twee brugdelen en twee puntdeuren - en een deel van de westelijke kolkwand verwijderd. Het buitenhoofd van de Middensluis wordt ook gesloopt. De puntdeuren en de noordelijke brug zijn al verwijderd en ook de brugkelder en de roldeuren worden gesloopt. Die knippen we in stukken met een speciale schrootschaar. Als de losse delen zijn verwijderd, ploffen we ook het buitenhoofd van de oude Middensluis met springstoffen.