Sloop kistdam Middensluis

15 juni 2023

De sloopwerken aan de Middensluis zijn in volle gang. Ook de kistdam van de Middensluis gaat verdwijnen. De kistdam bestaat uit verschillende lagen. De bovenste laag, het asfalt en de stelconplaten, zijn al verwijderd. De werkzaamheden duren naar verwachting tot september.
De kistdam die gesloopt wordt, op de afbeelding ongeveer in het midden
De kistdam, vlak boven de brug van de Middensluis

Kesp

Deze maand gaan we verder met het demonteren van de betonnen rand rondom de kistdam, ook wel kesp genoemd. Dat doen we vanaf het land. Met behulp van een speciale betonknipschaar knippen we de kesp in kleinere delen. Vervolgens graven we een stukje langs de kesp af en branden we de damwand eronder af. Als de kesp volledig vrij ligt, kunnen we deze in delen met behulp van een hijskraan verwijderen en afvoeren.

Grind en legankers

De kistdam is tot -13 meter NAP opgevuld met ongeveer 53.000 kuub grind. Dat graven we af. Deels vanaf het land en deels vanaf het water vanaf pontons. Het grind wordt in beunbakken geschept en over water afgevoerd. Het grind wordt op een andere locatie hergebruikt. Op twee niveaus in het grind, op 0 meter NAP en op -5 meter NAP, liggen legankers. Ook die verwijderen we. De eerste legankers, op 0 meter NAP, branden we af met behulp van een thermische lans. Deze legankers graven we uit met een graafmachine en worden vervolgens afgevoerd over het land. De legankers op -5 meter NAP zitten onder water, die worden doorgebrand door duikers. Deze legankers worden door een kraanschip opgeladen en afgevoerd.

Trekken damwanden

Als de kistdam volledig is afgegraven kunnen we de damwanden, het buitenste deel van de kistdam, trekken. Dat doen we met een trilblok vanaf een ponton op het water. Dit kan hoorbaar zijn in de nabije omgeving. We verwachten de werkzaamheden aan de kistdam in september af te ronden.

De Middensluis met omcirkeld de kistdam

Locatie van de kistdam van de voormalige Middensluis.