Adri de Groote gids Portaal van Vlaanderen

“Ruim acht jaar geleden zag ik een oproep in de krant van het Portaal van Vlaanderen dat ze gidsen zochten. Ik was een dag minder gaan werken als directeur van een basisschool en het rondleiden van groepen leek me een leuke bezigheid. Na de voorlichtingsmiddag kreeg ik een map met huiswerk mee naar huis en kon ik beginnen. De eerste paar keren liep ik mee met collega-gidsen en werd ik aangestoken door hun enthousiasme. Ook de kennis van de oud-schippers is ongelooflijk. Inmiddels draai ik al even mee en ben ik helemaal op de hoogte van alles over het sluizencomplex en het havengebied. Gemiddeld één keer in de week ben ik bij het Portaal te vinden en begeleid ik groepen van jong tot oud.

De meeste gidsen zijn allemaal ingedeeld in commissies. Gezien mijn ruime ervaring in het onderwijs ben ik onderdeel van de jeugdcommissie. Niet iedereen ziet het rondleiden van jongere groepen zitten. Als het een verplicht onderdeel is van het lesprogramma, is de interesse niet bij iedereen even hoog. Maar door het gedrag even te benoemen of door een grapje te maken, kom je al een heel eind. Daarnaast proberen we veel visueel te maken. Zo doen we na de rondleiding altijd een proefje om het verschil tussen zoet en zout water te laten zien. En ik vertel bijvoorbeeld dat de werking van de basculebrug net zoiets is als het wiptoestel in de speeltuin. Dat kunnen ze zich goed voorstellen.

Natuurlijk zijn er ook erg geïnteresseerde groepen die juist veel vragen hebben. Of groepen waarvan ik iets kan leren, wat ik dan vervolgens meeneem in mijn verhaal. De meeste bezoekers zijn na hun bezoek verrast. Ik wist niet dat er zoveel bij zo’n sluizencomplex komt kijken. Ik begin mijn verhaal altijd met de geschiedenis van het kanaal en het ontstaan, de ontwikkeling en de huidige fase van het sluizencomplex. Tijdens de rondwandeling of rondvaart spelen we in op wat er actueel te zien is aan voorbijvarende schepen en wat daarbij opvalt. In de Nieuwe Sluis zijn alle bezoekers geïnteresseerd. Nogal logisch, want je kunt er ook niet meer omheen. Het is handig dat we regelmatig op de hoogte worden gehouden door het project om zo iedereen goed op de hoogte te kunnen brengen. Ik kan me nog herinneren dat ik als scholier op de fiets langs de werkzaamheden van de Oost- en de Westsluis moest in de jaren 60. Veel interesse in het bouwwerk had ik toen niet, maar nu des te meer. Zo’n groot bouwwerk maak je maar eens in de vijftig jaar mee, daar moet je bij geweest zijn!”

“Zo’n groot bouwwerk maak je maar eens in de vijftig jaar mee, daar moet je bij geweest zijn!”

Adri de Groote, gids Portaal van Vlaanderen