Gerben Turkstra projectdirecteur aannemerscombinatie Sassevaart

“Grote nieuwe sluizen heb je in Antwerpen en in Panama. In IJmuiden bouwen we ook aan zo’n megagrote zeesluis. Wat uniek is aan de sluis in Terneuzen, is de omgeving met veel stakeholders, die dicht op het werk zitten en de rijke historie van het sluizencomplex. Belangrijke zaken om rekening mee te houden. Zelf  was ik de laatste jaren betrokken bij de aanleg van zo’n grote zeesluis in Brunsbüttel in Duitsland. Dat sluizencomplex zorgt voor een scheepvaartverbinding tussen de Noordzee en de Oostzee. Ook hier spelen historie en de omgeving een belangrijke rol. 

Het organiseren van de bouw van een sluis is een hele puzzel. We zijn bezig met groot materieel, om bijvoorbeeld te baggeren of grond te verzetten, tot minder zichtbare werkzaamheden, zoals de softwareontwikkeling voor alle systemen. Veel processen lopen tegelijkertijd. Hoe zorg je dat alles op het juiste moment, zo goed mogelijk verloopt en op de juiste plek komt. We hebben inmiddels een overzichtelijk werkterrein met een duidelijke logistiek. En dat werkt.

De bouw van de Nieuwe Sluis is een grote klus. Er moet veel gebeuren in relatief korte tijd. Hierbij houden we oog voor de omgeving. Bij alle werkzaamheden kijken we hoe we de invloed op de omgeving zo beperkt mogelijk kunnen houden. We bouwen de kolk nat en de sluishoofden droog in een gesloten bouwkuip. Dit om zo min mogelijk grondwater te onttrekken. Dat veroorzaakte in de jaren 60 schade in de binnenstad. Een goede kennis heeft nog meegebouwd aan de bouw van de Westsluis. Leuk om de verhalen van vijftig jaar terug te horen. En het verschil te zien met hoe we het nu aanpakken. Al het doorgaande verkeer rijdt bij de Nieuwe Sluis om de bouwkuip heen, een veilige oplossing waardoor wegverkeer met weinig hinder gewoon doorgang kan vinden. En hoe fijn is het dat de Middensluis langer in gebruik kon blijven door de aanleg van een tijdelijk kanaal. Daardoor is er jarenlang minder hinder voor de scheepvaart.

Ons werk ligt in de achtertuin van de stad Terneuzen en van de kernen Wulpenbek en De Knol. Toch is er niet alleen vanuit de directe omgeving interesse voor onze werkzaamheden. Vanuit alle windstreken kijken belangstellenden mee. We hebben een uniek bezoekerscentrum en het uitkijkpunt en de webcam geven goed zicht op de voortgang. Ook houden we via deze website iedereen op de hoogte. Dat helpt enorm, mensen weten waar ze aan toe zijn. Laatst sprak ik een echtpaar dat door de bouwhekken stond te kijken. Elke week wandelen ze wel even langs. Die verbinding die velen voelen met het werk dat we uitvoeren, is mooi om te zien.

Als aannemerscombinatie Sassevaart werken we samen met gerenommeerde Vlaamse en Nederlandse partijen (BAM, DEME en Van Laere) die al eerder gezamenlijk projecten hebben gerealiseerd. Samen weet je altijd meer dan alleen. Dat geldt ook voor de samenwerking met onze opdrachtgever, de Vlaams Nederlandse Scheldecommissie. De bouw van de Nieuwe Sluis is een megaproject waaraan we bijna elke dag met veel plezier werken. Ik ben trots op de kennis en kunde aan beide zijden van de grens en bij zowel de opdrachtgever als de opdrachtnemer en op de kwaliteit die we daardoor leveren. In 2023 ligt er een Nieuwe Sluis in Terneuzen klaar voor gebruik voor de scheepvaart. Daarmee is de Kanaalzone klaar voor een glansrijke toekomst.”

“De bouw van de Nieuwe Sluis is een megaproject waaraan we elke dag met trots werken”

Gerben Turkstra, projectdirecteur aannemerscombinatie Sassevaart