Maurits Overweg veiligheidsmanager aannemerscombinatie Sassevaart

“Veiligheid staat op nummer ‘1’ tijdens de realisatie van de Nieuwe Sluis. Geen ongevallen en incidenten, dat is ons doel. Om dit doel te bereiken werken we elke dag aan de veiligheid op het project. Dit doen we bijvoorbeeld door risico’s en gevaren vroegtijdig te identificeren. Samen met de betrokken partijen bedenken en implementeren we beheersmaatregelen zodat de werkzaamheden veilig uitgevoerd kunnen worden. De afdeling veiligheid van aannemerscombinatie Sassevaart, uitvoerder van de bouw, is de aanjager om de veiligheid dagelijks onder de aandacht te houden. Gaat iets niet goed, of is er een onveilige situatie of handeling? Dan wordt hierop bijgestuurd. Niet als een politieagent, maar in de coachende vorm.

De bouwplaats is goed afgesloten en dat is met een belangrijke reden. Als je niet op de hoogte bent van onze regels en de risico’s op de bouwplaats kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. Dat is een van de redenen waarom er bouwhekken rondom het terrein staan. Voordat medewerkers op de bouwplaats aan het werk mogen, moeten ze eerst een veiligheidsintroductie volgen. Er werken ook veel anderstaligen op de bouw en daarom is deze introductie beschikbaar in negen verschillende talen.

Waar ik en mijn veiligheidscollega’s het voor doen? Dat iedereen aan het einde van de dag weer veilig thuiskomt.

Maar veiligheid stopt niet bij de poorten van de hekken. Wij bouwen in een bestaande infrastructuur en houden daarom rekening met de gebruikers van het sluizencomplex en andere belanghebbenden. In het bijzonder de meest kwetsbare weggebruikers; de fietsers en voetgangers. Daarom is het zaak goed verlicht te zijn en reflecterende kleding te dragen. Onze chauffeurs en machinisten kunnen je dan goed zien. Zo kunnen we samen gebruik maken van de beperkte ruimte die we hebben op het sluizencomplex. Naast afstemming met  diverse betrokken partijen, draagt vertellen wat je doet en wat je nog gaat doen,  bij aan de veiligheid. Verkeersmaatregelen op water en weg kondigen we van tevoren aan. Dan kan iedereen tijdig anticiperen op de situatie. Ook is geregeld contact met de Veiligheidsregio Zeeland en oefenen wij geregeld op de bouw met de hulpdiensten. Als er dan een incident of calamiteit is dan zijn we daar gezamenlijk op voorbereid.

 Sinds mei 2019 ben ik betrokken bij dit project. Eerst als veiligheidscoördinator en vanaf september 2022 als veiligheidsmanager. Veiligheid zit in mijn DNA en ik ben daar dagelijks met heel veel plezier en enthousiasme mee aan het werk. Als inwoner van Terneuzen is het gaaf om te zien hoe dit project leeft in de omgeving en hoezeer iedereen betrokken is. Dat ik hier een steentje aan bij mag dragen maakt mij trots. Waar mijn veiligheidscollega’s en ik het voor doen? Dat iedereen aan het einde van de dag weer veilig thuiskomt. Niet alleen onze medewerkers op de bouw, maar ook de gebruikers van het sluizencomplex. Samen zijn we de ogen en oren van het project. Dus zie jij een onveilige situatie? Of denk je; dat kan beter? E-mail ons op nieuwesluisterneuzen@vnsc.eu.”

 

"Waar mijn veiligheidscollega’s en ik het voor doen? Dat iedereen aan het einde van de dag weer veilig thuiskomt"

Veiligheidsmanager Maurits Overweg