Johan Faasse binnenvaartschipper

“Als binnenvaartschipper voer ik mineralen aan voor het vervaardigen van beton. Hiervoor hebben we twee prachtige ‘beunschepen’; de Philipskercke 1 en Philipskercke 2. De mineralen gebruikt De Rycke Beton B.V. in de betoncentrales. Voor ons is het project Nieuwe Sluis Terneuzen pas kortgeleden hierdoor écht begonnen. Er wordt op het moment veel beton gestort, veel werk voor ons dus!

We maken zelf ook veel gebruik van de sluizen. Onze schepen waren te breed om door de Middensluis te varen. We hebben nog nauwelijks hinder gehad van de werkzaamheden. Gelukkig maakten andere schepen de afgelopen tijd nog wel gebruik van de Middensluis, anders waren er wel langere wachttijden. Ik verwacht dat de wachttijden wel toenemen nu de capaciteit van de Middensluis is weggevallen. Wat ook lange wachttijden kan opleveren; zware regenval. Soms valt er zoveel regen, dat de sluis eerst water moet spuien, voordat er weer schepen doorheen kunnen. Dat kan alleen bij eb in de Westerschelde. Na 2023 is er gelukkig meer spuicapaciteit beschikbaar, dat verkort de wachttijd in zo’n situatie.

Ik vind het belangrijk om bij de bouw ons steentje bij te dragen aan de duurzaamheidsdoelstellingen van het project. Onze schepen zijn uitgerust met een nabehandeling op de motoren. Hierdoor genereren we 95% minder stikstof en 97% minder fijnstof. We voldoen daarmee nu al aan de stage V norm die voor de komende jaren gesteld is voor binnenvaartschepen. En dat niet alleen; we ontvingen een Green Award Gold-certificaat voor andere duurzame investeringen! Voor de hoeveelheid lading die we vervoeren, is onze CO² footprint erg laag. Zo helpen we de uitstoot tijdens de bouw van de Nieuwe Sluis te reduceren tot een minimum.

Het is prachtig om te mogen bijdragen aan de bouw van de Nieuwe Sluis. Iedere dag zien we het project weer een stukje vorderen. We bouwen mee met een imposant stukje Vlaams-Nederlands vakmanschap aan een heel mooi kunstwerk. Daar mogen we best trots op zijn!”

“We transporteren zo duurzaam mogelijk”

Johan Faasse