Voorbereidingen heiproefonderzoek in volle gang

5 juli 2016

De voorbereidingen voor het onderzoek naar de ondergrond van het sluizencomplex in Terneuzen zijn in volle gang. Vanaf 25 juli gaan de eerste buispalen de grond in.
werkzaamheden

 

Het heiproefonderzoek is nodig om inzicht te krijgen in de heibaarheid en het gedrag van de ondergrond op het sluizencomplex. Er wordt op twee locaties (Zeevaartweg 13 en 23) onderzoek gedaan. Hier bevat de bodem glauconiethoudend zand en Boomse Klei. Daarnaast biedt het onderzoek de mogelijkheid om de potentiële overlast voor de omgeving te meten op het gebied van trillingen en geluid. Lees meer over geluid, trillingen en de meetpunten.

Antwoorden
Het project Nieuwe Sluis Terneuzen wil met het onderzoek antwoord krijgen op de volgende vragen:

  • Is het gewenste damwandprofiel heibaar?
  • Kunnen we op de noodzakelijke diepte komen?
  • Is de wand stijf genoeg of is er veel vervorming?
  • Hoeveel geluid maakt het?
  • Hoeveel trillingen treden op?
  • Kloppen de uitkomsten van de theoretische modellen voor het sluizencomplex?
  • Welke maatregelen moeten we treffen voor de daadwerkelijke bouw?

Heimethodes
De aannemer gebruikt verschillende methodes om de palen in de grond te krijgen. Op de heidagen beginnen ze met het ophijsen van de paal. Vervolgens wordt de paal eerst zo veel mogelijk door trillen op diepte gebracht (één tot twee uur trillen). Daarna wordt de paal door middel van heien verder op diepte gebracht (één tot zes uur). Dit gebeurt niet aan één stuk door. De aannemer trilt een tijdje en moet de paal dan weer opnieuw stellen om vervolgens verder te kunnen trillen of heien. De werkzaamheden vinden plaats tussen 7.00 en 19.00 uur. Lees meer over hoe het heiproefonderzoek in zijn werk gaat.

Locaties en data
Van 25 juli tot en met 3 augustus plaatst de aannemer de buispalen op Zeevaartweg 23, het parkeerterrein van het Loodswezen. Van 8 tot en met 16 augustus heit de aannemer op Zeevaartweg 13, voorbij het Portaal van Vlaanderen. Na het heiproefonderzoek worden de palen weer uit de grond gehaald. Op 19 augustus is het zichtbare werk gereed en al het materieel opgeruimd.

Aannemer
Jan De Nul Group voert het heiproefonderzoek uit. Deze aannemer heeft dezelfde werkzaamheden uitgevoerd bij de recent opgeleverde Kieldrechtsluis in Antwerpen. Het doel is het heiproefonderzoek veilig en met zo min mogelijk hinder uit te voeren. Heijmans, de onderhoudsaannemer van het sluizencomplex, is ook nauw bij de proef betrokken.

Terugkoppeling resultaten
Na het heiproefonderzoek gaat de aannemer de resultaten rapporteren. Deze resultaten worden gedeeld met de inschrijvers voor de bouw van de Nieuwe Sluis.  Eind 2016 zullen we ook de omgeving berichten over de uitkomsten. Tijdens de aanleg van de Nieuwe Sluis is het noodzakelijk om veel te heien. Nu komt er slechts twintig meter aan palen en damwanden. Tijdens de aanleg is dat een stuk meer. Een goede voorbereiding is het halve werk!

Bekijk ook de factsheet over het heiproefonderzoek.