Bomen maken plaats voor Nieuwe Sluis

23 februari 2018

Om plaats te maken voor de Nieuwe Sluis in Terneuzen moeten bomen en struiken op het sluizencomplex verdwijnen. Aannemerscombinatie Sassevaart is op dit moment bezig met kappen.
Bomen maken plaats voor Nieuwe Sluis

Alle bomen en struiken op de Schependijk en tussen de Westsluis en Oostsluis worden gerooid. Het langerekte bos op de Middenhavendam wordt niet gekapt. Ook de bomen bij het oorlogsmonument blijven voorlopig staan. Onderzoek heeft aangetoond dat er geen vleermuizen verblijven in de bomen die weggaan. Toch zijn ter compensatie nestkasten voor vleermuizen geplaatst buiten het sluizencomplex. De aannemer is voor het broedseizoen klaar. Daardoor kunnen vogels op tijd op zoek naar een andere plek om te broeden.

landschapsplan

Landschapsplan
Tijdens de bouw van de Nieuwe Sluis is het sluizencomplex een stuk kaler, maar zodra de Nieuwe Sluis gereed is, worden nieuwe bomen geplaatst volgens het landschapsplan dat voor de Nieuwe Sluis is gemaakt. Het gehele complex krijgt net als nu een mooie afwisseling van open ruimtes en beplante gebieden. Bekijk de kaart in groot formaat.

Hergebruik materiaal
De aannemer zorgt ervoor dat alle werkzaamheden veilig worden uitgevoerd. Een houtgrijper pakt de bomen vast, waarna met een kettingzaag de boom aan de onderkant ingezaagd wordt. Kleine bomen en struiken worden vastgegrepen en geknipt. De bomen en struiken worden versnipperd en verwerkt tot biomassa, waaruit onder andere biobrandstof wordt geproduceerd.

Mogelijke hinder
Veel bomen staan ver genoeg van het fietspad en de doorgaande weg. Alleen ter hoogte van de Middensluis staan bomen dicht bij de dienstenweg, die alleen door personeel van Rijkswaterstaat wordt gebruikt. Deze weg en de weg naar de landtong/Buitenhaven worden tijdens de werkzaamheden tijdelijk afgesloten. Aan het begin van de weg kan nog wel geparkeerd worden. Voor het verwijderen van de bomen aan de oostzijde van de Westsluis moet het fietspad tijdelijk afgesloten worden. Dit is voor een zeer korte periode waarbij fietsers dan gebruik kunnen maken van het fietspad aan de andere kant van de weg.